1980-1990 yılları arasında Mısır ekonomisi ve Mısır-Türkiye ticari ilişkileri - Kanan, Zeynep Damla (My University, 2006)
Mısır, Orta Doğu ülkeleri içinde gerek coğrafi konumu gerekse tarihi ile büyük öneme sahip bir ülkedir. Bugün, kaos içinde bulunan Orta Doğu’daki ayakta kalışı da bu özelliklerinin sonucudur. Ekonomisi adına büyük atılımlar gösteremeyen Mısır, en önemli ilerlemeyi 1980’lerden sonra yapmıştır. Yıllarca süren savaş ve gerginliklerin sonucunda, İsrail ile imzalanan 1979 Camp David anlaşması ile ülkenin içinden çıktığı savaş ekonomisi bunalımı, ekonomik reformlar adına olumlu koşullar yaratmıştır. 1980’lerde başlayan reformlar sayesinde ülke ekonomik olarak büyük bir kalkınma sürecine girmiştir. 1980’lerin yarısında ortaya çıkan petrol krizine kadar devam eden bu hızlı kalkınma daha sonra yavaşlamıştır. Diğer taraftan, İsrail barışının Mısır’ın diğer Arap ülkeleri ile arasını açması ve Arap dünyasında yalnız kalması da, 1980’lerin ortasında Mısır ekonomisini etkileyen olumsuz faktörler arasındadır. Arap dünyasındaki bu yalnız kalış sonucu Mısır, Avrupa, Amerika ve Arap olmayan diğer Orta Doğu ülkeleri ile ticaret yapmak durumunda kalmıştır. Daha sonraları Arap dünyası ile ilişkilerde olumlu gelişmeler kaydedilmesine rağmen, istenilen ilişkiler kurulamamıştır. Mısır’ın bu durumu günümüzde de devam etmektedir. Yani Mısır, ne Arap kalabilmiş ne de Batılı olabilmiş bir görünüm sergilemektedir. 1980’lerde yaşanan bu gelişmelerin içinde kurulmaya çalışılan Mısır–Türkiye ilişkileri ise yine başarılı bir görünüm sergilememektedir. İlişkileri geliştirme adına birçok toplantı yapılmış, birçok girişimde bulunulmuş, fakat hiçbir net sonuç elde edilememiştir. Ancak daha sonraları tekrar girişimlerde bulunulmuş ve istenilen düzeyde olmasa da olumlu gelişmeler yaşanmış ve ilişkiler günümüzdeki haline getirilmiştir. Egypt takes an important place in Middle East countries in manner of both its geographical location and history. Because of these qualifications it can survive in this caotic area. Egypt which cannot make an economical progress made the most important advances after 1980s. After Camp David agreement (1979) which was signed with Israel following a long period of war and tension, Egypt has been able to create positive economic conditions. With reforms that started in 1980s a development process in economy has begun. The easy-going process continued until middle of 1980s and after oil crisis process has started to slow down. And also peace with Israel disturbing other Arabic countries and making Egypt isolated from Arab world affected its economy negatively. Losing its Arabic support Egypt had to continue its commercial activities with Europe, America and nonArabic Middle East countries. Although, in time, relations got well with Arab countries they couldnt reach a desirable level. Currently this situation has been still going on making Egypt a nonArabic and also nonwestern country. Relations between Egypt and Turkey which was tried to be established in those conditions has not been very successful. Alhough many meetings were held to develop relations, no clear outcome was obtained. But later with continuation of relations some positive developments occured and in spite of not to reach an ideal level they converted current form.
Keywords: Mısır_Ekonomik İlişkiler_Türkiye; Türkiye_Ekonomik İlişkiler_Mısır