Kalça ve diz protezi ameliyatı geçirmiş hastaların derin ven trombozu riskinin incelenmesi - Mumcu, Meltem (My University, 2019)
Giriş: Kalça ve diz protezi ameliyatı geçirmiş hastalarda derin ven trombozu gelişimriskinin değerlendirilmesi oluşmasını önlemek için gerekli önlemin alınmasınayardımcı olacaktır.Amaç: Bu çalışma kalça ve diz protezi ameliyatı geçirmiş hastaların derin ventrombozu risk düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı.Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel niteliktedir. Çalışmanın örneklemini 22Mart- 15 Haziran 2018 tarihleri arasında İstanbul içindeki bir eğitim araştırmahastanesinde kalça ve diz protezi ameliyatı geçiren ve araştırmaya katılmaya gönüllüolan 117 birey oluşturmuştur. Basit tesadüf örnekleme yöntemi kullanılmıştır.Verileraraştırmacı tarafından geliştirilen Tanıtıcı Özellikler Formu ve AUTAR DVT RiskTanılama Formu ile toplandı. Veriler Pearson Ki- Kare testi ve Fisher- Freeman-Halton testi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %51,3’ ü diz protezi, % 48,7’ si kalça proteziameliyatı geçirmiştir. Yaşlar 20- 77 yaş arasında değişmekte olup 51-60 yaş %36,7oranında, % 39,3’ ünün fazla kilolu, % 67,5’ inin ihtiyaçlarını gidermede yarıbağımlı, %85,5’ inde travma olmadığı, %42,7’ sinin ortopedik cerrahi geçirdiği,%50,4’ ünün yüksek riskli hastalığının olmadığı, %47,8’ inin kalp hastalığı olduğubulunmuştur. Hastaların %75,2’ sinin sigara içmediği, %94,9’ unun spor yapmadığı,%68,4’ ünün ameliyat sonrası mobilize olduğu ( postop 1. gün ), %65,8’ inin sürekliilaç kullandığı, %98,3’ ünün heparin kullandığı, %50,4’ ünün varis çorabı giydiğibulunmuştur.Sigara kullanımı, düzenli spor yapma durumu, heparin kullanımıAUTAR DVT risk düzeyi arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ameliyat sonrasımobilizasyon, sürekli ilaç kullanımı, varis çorabı kullanımı AUTAR DVT riskdüzeyi arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.Sonuç: Hastaların DVT açısından risk tanılaması yapılarak etkileyen faktörler tespitedilmeli ve uygun önlemler alınmalıdır.

Introduction: Evaluation of the risk of developing deep vein thrombosis in patients whohave undergone hip and knee prosthesis surgery will help to take the necessary precautionsto prevent the occurrence.Objective: The aim of this study was to determine the risk factors and factors affectingdeep vein thrombosis in patients who underwent hip and knee replacement surgery.Method: The research was descriptive and cross-sectional. The sample of the studyconsisted of 117 individuals who underwent hip and knee replacement surgery betweenMarch 22 and June 15, 2018 in an educational research hospital in Istanbul and volunteeredto participate in the study. A simple random sampling method was used. Data werecollected using the Descriptive Properties Form developed by the researcher and theAUTAR DVT Risk Diagnostic Form. Data were evaluated with Pearson Chi-square testand Fisher-Freeman-Halton test.Results: Of the participants, 51.3% underwent knee replacement and 48.7% underwent hipreplacement surgery. The ages ranged from 20 to 77 years, 51-60 years were 36.7%, 39.3%were overweight, 67.5% were semi dependent, 85.5% had no trauma, 42%, 7 hadorthopedic surgery, 50.4% had no high risk disease, 47.8% had heart disease. 75.2% of thepatients were not smoking, 94.9% were not doing sports, 68.4% were mobilizedpostoperatively (postoperative day 1), 65.8% were using continuous medication, 98.3%There was no significant difference between cigarette use, regular exercise, heparin useAUTAR DVT risk level. There was a significant difference between postoperativemobilization, continuous drug use and varicose vein stocking.Conclusion: The risk factors for DVT should be identified and the factors affecting themshould be identified and appropriate precautions should be taken.
Keywords: Autar DVT Risk Diagnosis; Autar DVT Riski Tanılama Deep Vein Thrombosis; Derin Ven Trombozu; Hastalar; Health; Hemşirelik; Nursing; Ölçek; Patients; Prevalence; Prevelans; Sağlık; Scale