Porselen Lamina Veneerlerin Marjinal Uyumunun İncelenmesi farklı materyallerden yapılmış lamina veneer restorasyonların marjinal uyumunun karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Çelik (Kasapoğlu), Çiğdem (My University, 1999)
Bu çalışmanın amacı; iki farklı dual-cure yapıştırma ajanı kullanılarak seramik lamina veneerlerin (Empress, Ivoclar, Liechtenstein) marjinal uyumunun seromer lamina veneerler (Artglass,Kulzer,Almanya) ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir.Bu çalışma aynı zamanda alüminyumoksit işleminin Empress seramik veneerlerin marjinal uyumuna etkisini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Toplam 42 adet çürüksüz üst kesici santral dişin labial mine yüzeyi 0.5 mm kesilerek hazırlandı. 14 adet veneerden oluşan 3 deney grubu üreticilerin direktifleri doğrultusunda elde edildi; (1) Artglass veneer, (2) Empress veneer-kumlama yapılan grup, (3) Empress veneer-kumlama yapılmayan grup. Kumlama uygulanmayan Empress grubu % 20'lik sodyumsitrat solüsyonunda 15 dakika süre ile bekletilerek temizlendi. Her deney grubunun yarısı Variolink high viscosity (Vivadent, Liechtenstein), diğer yarısı Variolink Ultra (Vivadent, Liechtenstein) ile yapıştırıldı. Restore edilen dişler, bukko-lingual ve mesio-distal yönde kesitlendirildi. Kesitler, x200 büyütmede ışık mikroskobunda değerlendirildi. Marjinal uyum ve dış kenar uyumu ölçümleri servikal, insizal ve proksimal marjinlerde iki lokalizasyonda yapıldı. Bilgilerin istatisiksel değerlendirmesinde ANOVA ve Duncan's Multiple Range test kullanıldı. Ortalama marjinal uyum değerleri 104.6 mm ile 182.1 mm arasında değişmektedir. Artglass ve Empress lamina veneerler arasında marjinal ve dış kenar uyumu açısından anlamlı bir farklılık kaydedilmedi. Bununla beraber kumlama yapılmayan Empress veneerlerin marjinal hassasiyetinin Artglass ve kumlama uygulanan Empress grubundan daha düşük olduğu gözlendi. Kimyasal çözündürmenin yetersiz olması nedeni ile uygulanan ilave mekanik temizleme işlemini gerektiren ince seramik kenarlarda kırıklara yol açması sonucunda kumlama uygulanmayan Empress lamina veneer grubunda daha yüksek dış kenar uyumu değerleri saptanmıştır. Yapıştırma ajanının vizkozitesi ile marjinal uyum arasında bir ilişki bulunamadı.Bu nedenle lamina veneerlerin yapıştırılmasında marjinal aralığın artmasına sebep olmaksızın yüksek dolduruculu yapıştırma ajanlarının kullanımı tavsiye edilebilir. MARGİNAL ADAPTATİON OF DIFFERENT VENEER SYSTEMS

The aim of the present study was to examine the marginal integrity of polyglass veneers (Artglass, Kulzer, Almanya) in comparison to ceramic veneers (Empress, Ivoclar, Liechtenstein) by using two different dual-curing luting cements. The study also aimed to evaluate the effect of grit blasting on marginal integrity of Empress ceramic veneers. A total of 42 cariesfree human maxillary insisors were prepared with 0.5mm uniform intraenamel reduction.14 veneers were constructed for each three experimental group according to manufacturer's instructions; (1) Artglass veneers, (2) Empress veneers with grit blasting, (3) Empress veneers without grit blasting. The Empress ceramic veneers that were divested without grit blasting were cleaned by immersing veneers in %20 sodium citrate solution for 15 minutes. Half of the veneers for each experimental group were adhesively inserted by using Variolink high viscosity (Vivadent, Liechtenstein) while the other half were inserted using Variolink Ultra (Vivadent, Liechtenstein) . The restored teeth were sectioned buccolingually and mesiodistally, and evaluated at ´ 200 magnification.The marginal integrity and marginal discrepancy measurements were made at cervical, incisal and proximal margins from two different locations. The data were statistically analyzed with ANOVA and Duncan's Multiple Range Test (p<0.05). The mean marginal integrity values varied from 104.6mm to 182.1mm . No significant differences were recorded between mean marginal integrity and marginal discrepancy values of Artglass and Empress veneers. However Empress veneers without grit blasting had significantly lower marginal accuracy than Artglass and Empress veneers. Since chemical divesting seemed to be insufficient, mechanical carving had to be performed for ceramic veneer group without grit blasting and this resulted chipping of thin ceramic margins which caused higher marginal discrepancy values. No relationship was found between the marginal integrity and the viscosity of the resin luting agent. The use of highly filled resin luting agent (Variolink Ultra) can be recommended for luting laminate veneers without causing an increase in marginal integrity of the veneer.
Keywords: Cerrahi; Diş hekimliği; DİŞ HEKİMLİĞİ-PROTETİK TEDAVİ; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri