Competition in telecommunications sector with special concern to internet access market - Saygılı, İhsan Murat (My University, 2003)
Bu tezde, Avrupa Birliği'nin (AB) telekomünikasyon sektörüne yönelik olarak oluşturduğu düzenleyici çerçeve ile internet erişim piyasasının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tezin ana önemi, AB müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde, özelde internet erişim piyasası ve genelde telekomünikasyon sektöründe rekabetin oluşturulmasına yönelik açıklamalar getirmektir. İlk olarak, sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla evrimsel bir süreç içerisinde oluşan AB telekomünikasyon politikası, AB'de konu hakkında yaşanan son gelişmeler ile bunun sonucunda yeni düzenleyici çerçeve adıyla oluşturulan mevzuat ve etkileri ayrıntılı olarak işlenecektir. Daha sonra, konuların rekabet boyutu ayrı bir bölümde Avrupa Adalet Divanı Kararları çerçevesinde ele alınacaktır. Bu anlamda, Roma Anlaşmasının rekabete ilişkin hükümlerinin telekomünikasyon sektörüne de uygulanmasını onaylayan British Telecom davaları ile France v. Commission davasında Madde 90 direktifi çerçevesinde telekomünikasyon terminal ekipmanları piyasasında ve Spain, Belgium and Italy v. Commission davasında telekomünikasyon hizmetleri piyasasında rekabet hükümlerinin uygulanması ayrıntılı olarak işlenecektir. Bu ana davalara ilave olarak, düzenleyici çerçeveye ilişkin diğer davalar da analiz edilecektir. Sonuç olarak, ele alınan konular ve bulgular gözönüne bulundurularak, telekomünikasyon sektöründe rekabetin yeterli derecede gelişerek, kaynakların etkin olarak dağılımına imkan tanındığı durumlarda düzenlemelerin ortadan kaldırılması gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Keywords: Avrupa Birliği_Hukuk