Süreç odaklı bilgi yönetimi ve Eczacıbaşı grubunda bilgi yönetimi uygulamaları üzerine bir araştırma - Öncü, Funda Zeynep (My University, 2005)
Süreç Odaklı Bilgi Yönetiminin tezin ana konusu olarak alınmasındaki temel amaç, bu satırları okuyan sizlerin kafalarında düşünmeye yönlendirebilecek birkaç bilgi kırıntısı oluşturabilmektir. Bilgiyi doğru şekilde kullanabilmenin ve bilginin özünden bir katma değer yaratabilmenin temelinde bilgiyi doğru şekilde yönetebilmek yatmaktadır. Bilgiyi yönetmek kavramı işletmenin fonksiyonlarıyla paralellik taşımakta, ve ortaya planlamadan kontrole kadar giden bir süreç çıkmaktadır. Süreç odaklı bilginin yönetimi süreklilik, etkinlik ve verimlilik sağlar. Bilginin tarihsel gelişiminden yola çıkılarak, süreç odaklı bilgi yönetiminin sağlayacağı katma değer açıklanmıştır. Tez, dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Bilgi Yönetiminin tarihsel gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde Bilgi Yönetimi kapsamındaki temel kavramlar tanımlanmış. Şirket yönetiminde geleneksel olarak kullanılan süreçler Bilgi yönetiminde de kullanılmaktadır. Planlama, organizasyon, yöneltme, koordinasyon ve kontrol olarak isimlendirilen beş temel süreç üçüncü bölümde bilgi yönetimi açısından incelenmiştir. Bilgi yönetimi uygulamasının detaylarına yer verilen dördüncü bölümde ise; ilk olarak Bilgi Yönetimi uygulamalarına teorisel yaklaşım başlığı altında uygulama adımları, Kurumsal Kaynak Planlama uygulamaları, ve Bilgi Birikimi Yönetimi uygulamalarından bahsedilmiştir. Daha sonra Eczacıbaşı grubunda Bilgi Yönetimi uygulamalarının başarısını etkileyen faktörler olarak belirlenen araştırmanın bulguları ve değerlendirmeleri yer almaktadır. Tezin teorik ve uygulama olarak sonucuna bakıldığında, teoride ortaya konulan bilgilerin, araştırma sırasında desteklendiğini söylemek mümkündür. Bilgi Yönetimi uygulamalarının başarısında önemli faktörler; organizasyon yapısı, departmanlararası iletişim, üst yönetim desteği, gelecek korkusu, ve teknoloji kullanım düzeyi olarak belirlenmiştir, araştırmalarla da bu faktörlerin başarıyla olan ilişkileri incelenmiştir. Tezin bütününde bilginin iyi yönetilebilmesi hedeflenmiştir. The main aim to select the subject Process Based Knowledge Management as the real subject of the thesis is, to enhance the readers' knowledge about knowledge management. The main aspect of knowledge management is efficient utilization of knowledge and value creation. As a concept, managing knowledge has the parallel functions with the company's functions, and within these a process is built from planning to control. Process focused Knowledge Management provides persistency, efficiency, and productivity. Starting with historical development of knowledge, the added value of process focused knowledge management is explored. Thesis is built up from four main parts. In the first part of the thesis; the historical development of knowledge management is summarized. In the second part, the base concepts releated with knowledge management are defined. The traditionally used processes for managing the companies are also used for managing knowledge. The five processes planning, organization, leadership, coordination, and control are investigated according to knowledge management. In the fourth part; the knowledge management applications are analysed in detail. In that part, firstly the first steps of the knowledge management applications are defined, then the enterprise resource planning applications and knowledge management applications are defined under the title of the theoritical point of view of Knowledge Management applications. Later the factors that affect the success of knowledge management applications' in Eczacibasi group are analysed and evaluated. As a result of both theorotical and research part of the thesis, the information stated in theorotical part is supported with the results of the research. The important factors affecting the knowledge management applications' success are; the structure of organization, the relationship between the departmants, the support of top level management, the anxiety of future, and technology utilization level. In the research part the relations of these factors with success is analysed. During the whole parts of the thesis managing knowledge effectively is intended.
Keywords: Bilgi Yönetimi