Mini vidaların, in vitro uygulama sırası ve sonrasında yüzey ve mekanik özelliklerindeki değişikliklerin ve tekrar kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesi - Hergel, Civan Aved (My University, 2015)
Mini Vidaların, İn Vitro Uygulama Sırası ve Sonrasında Yüzey ve Mekanik Özelliklerindeki Değişikliklerin ve Tekrar Kullanılabilirliklerinin Değerlendirilmesi

Amaç: Çalışmamızın amacı, in vitro ortamda daha önce kullanılıp sterilizasyona tabi tutulmuş mini vidaların primer stabilite, mekanik ve yüzey özelliklerinin, kullanılmamış mini vidalarınkiyle kıyaslanması ve mini vidaların tekrar kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda iki ayrı markadan 70’er adet mini vida kullanılmıştır. Bu mini vidalar her iki markadan da eşit sayıda olacak şekilde rastgele üç gruba ayrılmışlardır. Birinci gruptaki mini vidalar firmalardan alındıkları halleriyle, ikinci grubu oluşturan mini vidalar yapay kemiğe bir kez yerleştirilerek, üçüncü grubu oluşturan mini vidalar ise yapay kemiğe iki kez yerleştirilerek değerlendirilmişlerdir. İkinci ve üçüncü grup mini vidaların maksimum giriş ve çıkış torku, dikey ve yatay kuvvet direnci ölçümleri yapılmıştır. Tüm gruplara elektron mikroskobu incelemesi ve EDS analizi, ardından da burma direnci testi yapılmıştır. Bulgular: İlk kez kullanılan mini vidaların giriş torkları ikinci kez kullanılanlara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuşken, iki grubun çıkış torkları, dikey kuvvetlere karşı dirençleri ve burulmaya karşı dirençleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İkinci kez kullanılan Ortho Easy marka mini vidaların yatay kuvvet dirençleri ilk kez kullanılanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Elektron mikroskobu incelemelerinde, kullanılmış mini vidaların özellikle uç bölgelerinde aşınma ve körelme gözlenmiş, EDS analizlerinde ise oksit kaplı mini vidaların oksit tabakalarının her kullanımda daha da azaldığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Mini vidalar, ikinci kullanımlarında primer stabilitelerinde ve kırılmaya karşı dirençlerinde ciddi bir fark oluşmadığından, tekrar kullanıma uygundurlar. Anahtar Sözcükler: Mini vida, tekrar kullanım, primer stabilite, yüzey özellikleri, burulma direnci In Vitro Evaluation of the Changes in Mechanical and Surface Characteristics and Reusability of the Mini Screws SUMMARY Aim: The aim of the study is to compare the primary stability, mechanical and surface characteristics of reused mini screws with unused ones, thus to evaluate the availability of mini screws reusage. Materials and Methods: 70 mini screws of two brands were used in the study. They were divided into three groups randomly. First group mini screws were evaluated as they were received. Second group mini screws was evaluated by placing them to the artificial bone ones and third group mini screws were evaluated by placing them twice. Maximum insertion and removal torques, vertical and horizontal pull-out strengths of second and third groups were measured. Torsional resistance tests were performed to all groups after SEM evaluation and EDS analyses Results: Maximum insertion torques values of mini screws those used ones were higher than those used twice, while there were no statistically significant difference between the maximum removal torques, vertical pull-out strengths and torsional strengths of both groups. Horizontal pull out strengths of mini screws those used twice were higher than those used once. Wear and atrophy were observed especially at the tip region of used mini screws. EDS analyses showed that oxide layers got thinner in every usage of oxide coated mini screws. Conclusion: Because primary stability and resistance to torsional forces doesn’t change in the second usage, mini screws can be reused. Key Words: Mini screw, reusage, primary stability, surface characteristics, torsional strength
Keywords: Ortodonti