Endonezya basınında Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti - Azzam, Muhammad Abdullah (My University, 2019)
Birinci Dünya Savaşı (1914-918), küresel siyasi gelişmeler üzerinde büyük bir felaket olmakla birlikte, siyasal sistemlerde de köklü değişimlere yol açmış, imparatorluklarının sonunu getirmiş, hanedanlıkları ortadan kaldırmış, tüm bunların birer örneği olarak da Osmanlı ve Çarlık gibi büyük imparatorluk rejimlerinin çöküşüneneden olmuştur. Osmanlı’nın savaşa girmesi, genel olarak dünyadaki Müslümanların ve özellikle de Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Endonezya’daki Cava halkının Türklerle dayanışma içerisinde olmasını sağlamıştır. Bunun yanında, Endonezya entelektüelleri de basın üzerinde İslam propagandası yaparak Müslümanların Osmanlılara maddi olarak yardım etmesine teşvik etmişlerdir. Bu çalışma ile Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ile ilgili haberlerde Cava gazetelerinin rolününün analiz edilmesi ve incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada kullanılan birincil kaynakların çoğu Endonezya Cumhuriyeti Ulusal Kütüphanesi’nden temin edilmiş olup, 1914-1918 yılları arasında Cava’da düzenli olarak neşredilen gazetelerde Osmanlı Devleti ile ilgili çıkan haberler analiz edilip değerlendirilmiştir.

The World War 1 (1914-918) has had a huge impact on global political development. The most felt effects include the collapse of major empires, such as Ottoman and Muscovi-Russian. The Ottoman collapse cannot be separated from the presence of Ottoman participation in the great war that occurred at the beginning of the 20th century. Ottoman participation in the war has encouraged the emergence of solidarity from all Muslims in the world, especially in Indonesia. As a Muslim-majority country, Indonesia, especially Java, played an active role in helping the Ottomans during World War 1. One form of Indonesian support for the Ottomans was propaganda through newspapers. With the propaganda in the newspapers, many Javanese Muslims helped the Ottomans. This study aims to conduct a critical analysis and review of the role of Java newspapers in preaching the Ottomans during World War 1. The primary sources used in this study are many newspapers stored in the National Library of the Republic of Indonesia.
Keywords: Basın; Dünya Savaşı, 1914-1918; Endonezya; Gazete Ottoman; History; I. Dünya Savaşı; Indonesia; Newspaper; Osmanlı Devleti; Osmanlı İmparatorluğu; Ottoman Empire, 1288-1918; Press; Tarih; Turkey; World War I; World War, 1914-1918