İslamî Dönemde (638-1099) Filistin'e Yahudi Göçü (‘Aliya: עלייה) - (:unkn) unknown (My University, 2011)
‘Aliya, Yahudilerin kalıcı olarak yerleşmek amacıyla bir bölge ya da ülkeden Filistin’e yaptıkları göç anlamına gelmektedir. 1948 yılında kurulan İsrail Devleti, XIX. yüzyıldan itibaren siyasî Siyonizm hareketiyle teşvik edilen bu göçler sonucu ortaya çıkmıştır. Elinizdeki araştırmada modern dönem öncesinde, fethinden Haçlı işgaline kadar İslamî dönemde (638-1099), Yahudilerin Filistin’e göçleri ve bu göçlerdeki etkenler üzerinde durulmuştur. Araştırılan zaman diliminde Yahudilerin, modern dönemlerdeki Siyonist gayelerle yaptıklarına benzer şekilde Filistin’e göç etmeleri söz konusu olmamıştır. Müslümanların iyi muamelesi, Yahudileri modern dönemlerdeki gibi herhangi bir yurt arayışına sevk etmemiştir. Hac, kutsal mekânları ziyaret ya da bu mekânlara yakın yerlerde yaşamak gayesiyle göç eden Yahudiler olmakla beraber, bu dönemde Filistin’e Yahudi göçündeki temel etken ekonomiktir. Miladî X. asırdan itibaren doğu İslam dünyasında siyasî ve sosyo-ekonomik düzenin bozulması sebebiyle meslek sahibi pek çok Yahudi batı İslam dünyasına (Suriye, Mısır ve Kuzey Afrika), bu arada Filistin’e de yerleşmiştir. Bu dönemde Filistin’e Yahudi göçünü teşvik eden yegâne mezhep Karaîliktir. Karaîler mesihin gelişini hızlandırmak için müntesiplerini Filistin’e göçe teşvik etmişlerdir. Aynı dönemlerde Yahudilerin çoğunluğunu oluşturan Rabbanî/Ortodoks Yahudilerde ise bu amaçlı bir göç hareketi mevcut değildir.

Aliyah is the immigration of Jews from any territory or country to Palestine with the aspiration of permanent settlement. The State of Israel which was declared in 1948 is a direct result of these migrations, which have been encouraged by the Zionist movement since the 19th century. This paper focuses on the Jewish immigrations to Palestine and its mo-tives in the premodern era, from its Islamic conquest up to the Crusaders’ occupation (638-1099). In this time period, the immigration to Palestine did not share any similarities with the modern Zionist motivated immigrations. Because of the fair treatment by the Muslims, the Jews had no reason for any quest for a home land as in modern times. The Jewish immigration to Palestine during this time, besides being for reasons such as pilgrimage, visiting the holy land and a desire to live nearby this area, was mainly for economic reasons. From the 10th century on, as a result of the socio-economic decline and political instability in the Eastern Islamic world many skilled Jews moved towards the Western Is-lamic world (Syria, Egypt and North Africa) and thereby Palestine. At that time, the only denomination promoting Jewish immigration to Palestine was the Karaites. The Karaites promoted immigration to Pales-tine to speed up the coming of the Messiah. At the same time, Rabbinical/Orthodox Jews who constituted the majority of the Jewish population did not have migrations with this objective.
Jewish Settlement and Pilgrimages (Aliyah) to Palestine in the First Islamic Era (638-1099 AD)
Keywords: Tarih