İşletmelerin ekonomik krizlerde uyguladıkları insan kaynakları politikalarının çalışanlar üzerinde insan kaynakları birimi tarafından gözlemlenen etkileri : bir araştırma - Demiral, Merve (My University, 2011)
Ekonomik Kriz, İnsan Kaynakları Politikalarının Etkileri ÖZET İŞLETMELERİN EKONOMİK KRİZLERDE UYGULADIKLARI İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKALARININ ÇALIŞANLAR ÜZERİNDE İNSAN KAYNAKLARI BİRİMİ TARAFINDAN GÖZLEMLENEN ETKİLERİ: BİR ARAŞTIRMA Ekonomik kriz, ülke ekonomisinin ani bir sıkıntılı dönem ile karşılaşması durumudur. Ekonomisi bir krizle karşı karşıya olan ülkede, gayri safi yurtiçi hasıla düşer, likidite azalır ve yükselen veya düşen enflasyon nedeniyle fiyatlar genel seviyesi olumsuz etkilenir. Genellikle şirketler, bu kaotik bir süre boyunca hayatta kalmaya çalışırlar. Çalışan sayısını gözden geçirmek ve sayısız tasarruf tedbirleri ile birlikte maliyet azaltmaya çalışırlar. Milyonlarca çalışan ücret azaltma, erteleme, zam ve yan haklarını kaybetme aynı zamanda işten çıkartılma ile karşı karşıya kalmaktadır. Ekonomik krizin sadece mali boyutu değil, aynı zamanda sosyal boyutu da vardır. Ekonomik krizler ve insan kaynakları politikalarının en yıkıcı etkisi kuşkusuz işten çıkarmalardır. Aniden işsiz kalan bireylerin üzerindeki mali ve psikolojik etkilerin yanı sıra, daha az belirgin bir kesim üzerinde de üzerinde güçlü bir etkisi vardır: Bu kesim işte kalan çalışanlardır. İşte kalanlar, geride kalan sendromuna benzer fiziksel ve duygusal belirtileri yaşayabilirler. Bu noktada, insan kaynakları birimleri bu politikaları uygularken çok dikkatli olmalıdır. İşten çıkartmalar gerektiğinde yapılmalı ve son seçenek olmalıdır. Ayrıca, gerekli planlamalar yapılarak standart kurallar uygulanmalı, hem işten çıkartılanlara hem de geride kalanlara gereken ilgi gösterilmelidir. Bu çalışmada, insan kaynakları çalışanları üzerinde yapılan araştırma ile bu politikaların çalışanlar üzerinde gözlenen etkileri anlaşılmaya çalışılmıştır. Economic Crisis, Impact of Human Resources Policies.

DURING ECONOMIC CRISIS THE OBSERVED EFFECTS OF HUMAN RESOURCES POLICIES OVER EMPLOYEES BY HUMAN RESOURCES DEPARTMENTS: A STUDY An economic crisis is a situation in which the economy of a country experiences a sudden downturn. The economy facing a crisis, will most likely experience a falling gross domestic product, a drying up or liquidity, and rising or falling prices due to infilation of deflation. Generally, companies try to survive during this chaotic time. They review the headcount and freeze the budget along with numerous cost reducing measures. Millions of working people are faced with salary freezes, losing their raises and extras; also massive lay offs due to company policies. An economic crisis not only has a financial dimension, but there is also a social dimension. The devastating effect of the economic crises and human resources policies are lay offs. Being suddenly unemployed effects workers financially and psychologically, but it also has a powerful impact on a less obvious population: the co-workers left behind. Lay off survivors are experiencing physical and emotional symptoms similar to post-traumatic syndrome. At this point, the human resources departments have to be very careful when they implement the policies. Lay offs should be the last option, and they are required. Moreover, HR generalists should follow the main standarts and show interest in both people who are laid off, as well as the lay off survivors. As a result, in this study we try to touch these issues with a study in HR workers and try to understand the observed effects of human resources policies over employees.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Ekonomik Kriz; İnsan Kaynakları; İnsan Kaynakları Yönetimi