Uluslararası barış ve güvenlik hukuku ile uluslararası sorumluluk hukuku ilişkisi bağlamında Rusya-Ukrayna aavaşı - ERKİNER, HAKKI HAKAN (My University, 2022)
ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİK HUKUKU İLE ULUSLARARASI SORUMLULUK HUKUKU İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 2022 yılı Şubat ayında Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı başlatılmış olan askerî harekât, uluslararası hukuk ve insan hakları hukukuna dair çeşitli hususları bir kez daha uluslararası toplumun gündemine taşımıştır. Bu kapsamda, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve Dış Politika Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde 3 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen \"Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku Bağlamında Rusya-Ukrayna Çatışması Sempozyumu\" düzenlenmiş ve sempozyumda sunulmuş olan tebliğler bu kitapta tam metin olarak yayınlanmıştır. Sempozyum kapsamında Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışma, uluslararası ceza hukuku, kuvvet kullanımı, mülteci hukuku, ayrılma hakkı ve insan hakları gibi çeşitli açılardan ele alınmış ve gelişmelerin bütüncül bir çerçevesinin çizilmesi amaçlanmıştır.ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİK HUKUKU İLE ULUSLARARASI SORUMLULUK HUKUKU İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞIİÇİNDEKİLERKİTAP HAKKINDA IIITAKDİMProf. Dr. Ayşe NUHOĞLU XIBİRİNCİ OTURUMULUSLARARASI CEZA MAHKEMELERİNİN YARGI YETKİLERİ VE UKRAYNA’DA İŞLENİLDİĞİ İDDİA EDİLEN ULUSLARARASI SUÇLAR BAĞLAMINDA ULUSLARARASI CEZA HUKUKUNDA BİREYSEL CEZAİ SORUMLULUĞUN TESİSİProf. Dr. Yusuf AKSAR 3ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİK HUKUKU İLE ULUSLARARASI SORUMLULUK HUKUKU İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞIDoç. Dr. Hakkı Hakan ERKİNER 17ULUSLARARASI HUKUKTA KORUMA SORUMLULUĞU VE RUSYA’NIN UKRAYNA MÜDAHALESİDoç. Dr. Ceren Zeynep PİRİM 27İKİNCİ OTURUMRUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI HUKUKU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİDoç. Dr. Selman KARAKUL 41ULUSLARARASI HUKUK IŞIĞINDA UKRAYNA’DAKİ AYRILIKÇI HAREKETLERİN AYRILMA HAKKIDr. Öğr. Üyesi Ali Osman KARAOĞLU 73GEÇİCİ KORUMANIN YENİDEN DOĞUŞU: AVRUPA BİRLİĞİ’NDE UKRAYNALILARIN HUKUKİ STATÜSÜDr. Öğr. Üyesi Esra YILMAZ EREN 89IUS AD BELLUM BAĞLAMINDA RUS ASKERÎ HAREKÂTININ HUKUKİLİĞİ Arş. Gör. M. Emre HAYYAR 121
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Hukuk; Devletler Umumi Hukuku; Social Sciences and Humanities; Law; International Law; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; HUKUK; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; LAW; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities