Doğal afetlerle mücadelede sivil toplum kuruluşlarının rolü : Arama Kurtarma Derneği (AKUT) - Tuğlu, Kubilay (My University, 2020)
Sivil toplum kuruluşları demokrasiler için çok önemli kabul edilen, karar alma süreçlerinde, kalkınmada, kamu hizmetlerinde önemli görevler alabilen kuruluşlardır. Devletin eksik kaldığı veya iş bölümü yaparak sorumluluğu paylaştığı, devrettiği alanlarda büyük rol oynayabilirler. Doğal afetler ise insan ve insan yaşamına olumsuz etki eden olaylardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde afetler büyük zarara yol açabilmekte, kamu kurumları yetersiz kalabilmektedir.Bu çalışmanın kapsamı Arama Kurtarma Derneği örneğinden hareketle STK’lerin afet yönetiminin başarısına etkisidir. Çalışmada kuramsal araştırma yapılmıştır. Çalışmada STK’ler doğal afetlerle mücadele alanında ne gibi faaliyetlerde bulunabilir, afetlerle mücadeleye katılımları önemli ve gerekli midir, Türkiye’de doğal afetlerle mücadelede etkili bir şekilde yer alabilmekte midirler, Arama Kurtarma Derneği, başta 1999 Marmara Depreminde olmak üzere faaliyette bulunduğu doğal afetlerde etkili olabilmiş midir sorularına cevap aranmıştır.Bu çalışmayla doğal afetler ve sonuçlarıyla etkin bir şekilde mücadele için STK’lerin afet yönetim süreçlerinin tamamına katılımının gerekliliği anlatılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın bulguları göstermektedir ki STK’ler, özellikle büyük afetler sonucunda ortaya çıkan kamu kurumlarının yetersiz kalması durumunda devletin eksikliğini dolduran, afetzedelere hızla yardım eden, kamu kurumları ile iş birliği içerisinde çalışan önemli yapılardır.

Non-governmental organizations are structures that are considered very important for democracies and can take important roles in decision-making processes, development and public services. They can play a major role in situations that the state falls short or in areas where it shares or delegates responsibilities. Natural disasters are events that negatively affect human and human life. Especially in developing countries, disasters can cause great damage and public institutions may be insufficient.The scope of this study is the effect of NGOs on the success of disaster management, based on the example of the Search and Rescue Association. In this study, theoretical research has been done. The following questions were sought in the study; what activities can NGOs do in the field of combating natural disasters, is their participation in combating disasters important and necessary, have they been taking place in effectively combating natural disasters in Turkey, has the Search and Rescue Association been effective in the natural disasters it works, especially in the 1999 Marmara Earthquake?In this study, it is aimed to explain the necessity of NGOs to participate in all disaster management processes in order to effectively combat natural disasters and their consequences. The findings of the study show that NGOs are important structures that fill the deficiency of the state, help victims rapidly and work in cooperation with public institutions, especially in case of insufficiency of public institutions emerging as a result of major disasters.
Keywords: Afet Yönetimi; AKUT; Arama Kurtarma Derneği Civil Society Organizations; Combating Natural Disasters; Disaster Management; Doğal afetler; Doğal Afetlerle Mücadele; Natural disasters; Non-governmental organizations; Search Rescue Association; Sivil Toplum Kuruluşları; Sivil toplum örgütleri