Sistemik sağlıklı veya tip 2 Diabetes Mellitus’u olan kronik periodontitisli bireylerde vitamin D reseptör gen polimorfizmlerinin değerlendirilmesi - Yıldız, Ayşe Saatman (My University, 2022)
1. ÖZET Sistemik Sağlıklı veya Tip 2 Diabetes Mellitus’u Olan Kronik Periodontitisli Bireylerde Vitamin D Reseptör Gen Polimorfizmlerinin Değerlendirilmesi Öğrenci Adı: Ayşe SAATMAN YILDIZ Danışman Adı: Prof. Dr. Başak DOĞAN Periodontoloji Amaç: Vitamin-D reseptör (VDR) polimorfizmleri hem kronik periodontitis hem de tip 2 diabetes mellitus (tip 2 DM) gelişimine etki eden risk faktörü olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; tip 2 DM’si olan ve olmayan kronik periodontitisli ve periodontal sağlıklı bireylerde VDR polimorfizmlerinin dağılımını ve hastalık gelişimine olan yatkınlığı değerlendirmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 40 sistemik ve periodontal sağlıklı (S), 40 tip 2 DM’si olan periodontal sağlıklı (DMS), 60 sistemik sağlıklı kronik periodontitisli (P) ve 60 tip 2 DM’si olan kronik periodontitisli (DMP) olmak üzere toplamda 200 birey dahil edildi. Tüm periodontal klinik parametreler, demografik ve biyokimyasal verdiler kaydedildi. Genomik DNA’lar periferik kandan elde edildi. VDR’nin ApaI, BsmI, FokI ve TaqI polimorfizmlerine ait genotipler alel spesifik problar kullanılarak gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlendi. Bulgular: BsmI polimorfizminin GG genotipinin görülme sıklığı DMS grubunda S grubunda göre daha yüksekti (p=0,034). Ayrıca G alelini taşımanın tip 2 DM gelişmesi riskini 2,3 kat arttırdığı görüldü (p=0,012). FokI polimorfizminin ise CC genotipinin görülme sıklığı DMP grubunda DMS grubuna göre daha yüksekti (p=0,046). CC genotipe sahip olmanın 2,7 kat periodontitis gelişimine risk oluşturduğu saptandı (p=0,017). ApaI ve TaqI polimorfizmlerinin genotip ve alel dağılımları gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, periodontal sağlıklı bireylerde BsmI polimorfizminin özellikle G alelinin tip 2 DM ile ilişkili olduğunu ortaya koyarken; tip 2 DM hastalarında ise FokI polimorfizminin homozigot CC genotipinin periodontitis gelişme riski ile ilişkili olduğunu gösterdi. abetes mellitus, kronik periodontitis, Vitamin-D reseptörü, polimorfizm 2 2.

Evaluation of Vitamin D Receptor Gene Polymorphisms in Individuals with Chronic Periodontitis with or without Type 2 Diabetes Mellitus Student Name: Ayşe SAATMAN YILDIZ Name of Supervisor: Prof. Başak DOĞAN Department: Periodontology Objective: Vitamin-D receptor (VDR) polymorphisms were suggested as a risk factor for both periodontitis and type 2 diabetes mellitus (type 2 DM). The aim was to evaluate the distributions of VDR polymorphisms as a possible risk factor in periodontally healthy and chronic periodontitis patients with or without type 2 DM. Materials and Methods: A total of 200 individuals consisted of 40 systemically and periodontally healthy individuals (H), 40 periodontally healthy individuals with type 2 DM (DMH), 60 systemically healthy individuals with chronic periodontitis (P), and 60 individuals diagnosed with type 2 DM and chronic periodontitis (DMP) were recurited. All periodontal parameters, demographical and biochemical variables were recorded. Genomic DNAs were obtained from blood. Genotypes of VDR polymorphisms ApaI, BsmI, FokI and TaqI was determined by real-time polymerase chain reaction using allele-specific probes. Results: The frequency of GG genotype of BsmI polymorphism was higher in DMH compared to H (p=0,034). Moreover, carrying G allele increased the risk of developing type 2 DM 2,3 times (p=0,012). The frequency of CC genotype of FokI polymorphism was higher in DMP compared to DMH (p=0,046). Having CC genotype showed 2,7 times (p=0,017) risk for the development of periodontitis. The genotypic or allelic distributions of ApaI and TaqI polymorphisms were smilar among groups (p>0,05). Conclusion: This study revealed that the BsmI polymorphism, especially the G allele, was associated with type 2 DM in periodontal healthy individuals, and the homozygous CC genotype of FokI polymorphism was with the risk of developing periodontitis in type 2 DM patients. Chronic periodontitis, type 2 diabetes mellitus, Vitamin-D receptor, polymorphism
Keywords: Diabetes mellitus; Diş; Health; kronik periodontitis; polimorfizm Chronic periodontitis; polymorphism; Sağlık; Tooth; type 2 diabetes mellitus; Vitamin-D receptor; Vitamin-D reseptörü