Arabidopsis Thaliana’dan izole edilen atbor4 geninin agrobacterium tumefaciens aracılığı ile ayçiçeği (Helianthus Annuus l.)’ne aktarılması - Karadeniz, Sedat (My University, 2016)
Arabidopsis thaliana’dan İZOLE EDİLEN AtBor4 GENİNİN Agrobacterium tumefaciens ARACILIĞI ile AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.)’ne AKTARILMASI Ülkemiz, Dünya üzerinde en yüksek bor rezervlerine sahiptir ve en büyük bor üreticisi konumundadır. Bor madenleri, tarımsal sulamadan ve yağışın etkisi ile kirlenen tarımsal arazilerde ürün kalitesinde düşüşlere neden olmaktadır. Bu çalışma bitkilerin maruz kaldığı toksik düzeydeki bora karşı bitkileri dirençli hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Arabidopsis thaliana’dan izole edilen Agrobacterium tumefaciens aracılığı ile ayçiçeği (Helianthus annuus L.) bitkisinin yurdumuzda yaygın ekimi yapılan 3 değerli varyetesine (Trakya 3080, Palancı ve Tarsan) aktarılmış ve bor (B) elementine dirençli bitkilerin elde edilmesi için çalışılmıştır. Çalışmada haberci ve marker gen olarak GFP ve NPTII genleri kullanılmıştır. Transgenik bitkilerin rejenerasyon yüzdeleri ve tam bitki AtBor4 geni eldesi ile transgenik olmayanlarınki karşılaştırıldığında transgenik bireylerin daha düşük yüzdelere sahip olduğu görülmüştür. Trakya 3080; kotiledon nodları %11.65 ve meristematik gövde uçları %8.07, Palanci; kotiledon nodları %7.4 ve meristematik gövde uçları %5.4, Tarsan; kotiledon nodları %8.7 ve meristematik gövde uçları %6 olarak görülmüştür.Çalışmada transgen başarısı GFP geninin ışıma yapması ve AtBor4 geninin jel elektroforezi sonucu 3200 baz çifti bölgede bantlar oluşturması ile gözlenmiştir. Agrobacterium tumefaciens-mediated Transformation of AtBor4 Gene into Sunflower (Helianthus annuus L.) Turkey has the highest boron reserves in the world and it has been also the largest boron producer. The contaminations from boron mines, and effects of wrong irrigation methods and rainfalls decrease the product quality in agricultural land. This study thus aims to increase the B-tolerance in sunflower (Helianthus annuus L.) plants. In this study, AtBor4 gene from Arabidopsis thaliana was transformed into three widely cultivated sunflower (Trakya 3080, Palancı and Tarsan) varieties in Turkey via Agrobacterium tumefaciens in order to obtain B-tolerant plants. GFP and NPTII genes were used as reporter and marker genes respectively. The comparison of regeneration percentages in transgenic plants and whole plant AtBor4 gains along with non-transgenes showed that transgenic individuals had lower percentages. Following regeneration rates have been calculated; Trakya 3080 (cotyledon nodes with 11.65% and meristematic stem ends with 8.07%), Palanci (cotyledon nodes with 7.4% and meristematic stem ends with 5.4%), and Tarsan (cotyledon nodes with 8.7% and meristematic stem ends with 6.0%). The success of transgenes was verified with emission of GFP protein and formations of 3200bp bands from AtBor4 gene on electrophoresis.
Keywords: Ağçiçeği; Bitkiler; Bitkilerin genetiği; Biyoloji; Biyoteknoloji; Gen aktarımı