Sosyal pekiştireçlerin ve model davranışlarının, çocukların ahlaki yargılarının şekillenmesindeki etkisi (Bandura örneği) - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Özet- Bu makale, Banduranın 5-11 yaş aralığındaki çocukların ahlaki yargılarının şekillenmesinde model alma ve sosyal pekiştireçlerin etkisini test etmek üzere gerçek- leştirdiği araştırmasının ulaştığı sonuçları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrul- tuda makalede, Bandura tarafından üç farklı deney ortamında 5-11 yaşlarındaki çocuk- lar üzerinde, ahlaki gelişim ve uyum sağlamada sosyal öğrenme, pekiştireçler ve model davranışlarının etkilerine dair gerçekleştirilen deneysel faaliyetlerin uygulama sonuçla- rına ve bu sonuçlarla ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir. Bandura araştırmasını 78i erkek ve 87si kız olmak üzere toplam 165 öğrenci üzerinde gerçekleştirmiştir. Araş- tırma, operant seviyelerin ölçülmesi, deneysel işlemler aşaması ve uygulama sonrası aşama olmak üzere üç aşamada tamamlanmış, her aşamada çocukların ahlaki yargılarına dair fikir yürütmeye yardımcı olacak hikâyelere yer verilmiştir. Banduranın ulaştığı sonuçları değerlendiren bu makalede, Piagetin basamak teorisinden farklı olarak, Ban- dura örneği üzerinden model davranışlarının ve sosyal pekiştireçlerin çocuklarda ahlaki açıdan davranış değişikliği meydana getirme konusunda daha öncelikli bir fonksiyon icra edebilecekleri sonucuna ulaşılmıştır.
Nfluence of social reinforcement and behavior models in shaping children s moral judgments (Bandura s example)
Keywords: Davranış Bilimleri