Grup B streptokok uyarısı ile epitel hücrelerinden salınan interlökin-8 düzeyinin monositlerle karşılaştırmalı olarak araştırılması - Aksu, M. Burak (My University, 2008)
Bu çalışmada, kapsül üreten (COH-1) ve kapsül üretmeyen (COH 1-13) iki adet Grup B streptokok kökeninin (GBS), farklı konsantrasyonlarda ( 106 KOB/ ml ve 108 KOB/ ml), farklı zamanlarda (0., 4., 8. ve 24.saat), insan serviks epitel hücresi (HeLa) kültüründe ve monosit hücre kültüründe oluşturdukları İnterlökin 8 (IL-8) üretimleri araştırılmış; bu iki hücre grubundaki sitokin üretimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. IL-8 üretimi hücrelerden alınan üst sıvı örneklerinde ELISA yöntemi ile saptanmıştır. Her iki GBS kökeninin de kapsül varlığından bağımsız olarak sitokin üretimini uyardığı ve salman sitokin düzeyinin zamana bağlı olarak arttığı gözlenmiştir. Farklı bakteri yoğunluklarının sağladıkları sitokin üretimleri benzerlik göstermiştir. İnsan serviks epitel hücrelerinin negatif kontrol ile karşılaştırıldığında anlamlı miktarda IL-8 ürettikleri saptanmıştır. IL-8 kaynağı olan monositlerde bakterilerle yapılan uyarıya yanıt olarak üretilen sitokin miktarı epitel hücrelerinde saptanandan anlamlı düzeyde yüksektir. Sonuç olarak GBS'ların epitel hücrelerinde, kapsül varlığı ve inokulum miktarından bağımsız olarak, IL-8 salınımına yol açtıklarını söyleyebiliriz.

In this study, encapsulated (COH-1) and unencapsulated (COH 1-13) strains of group B streptococci (GBS) were studied at different concentrations ( 106 CFU/ ml ve 108 CFU/ ml), at different time points (0., 4., 8. ve 24.hours), in human cervical epithelial cell (HeLa) culture and in monocyte cell culture to determine whether to produce interleukin 8 (IL-8) and the difference between these two cell subsets was obtained. IL-8 production were determined by ELISA assay in supernatant samples of cell cultures. These two strains induced cytokine production independently from capsule presence, and the cytokine production was increased in a time fashion mode. There was no difference in cytokine production based on the concentrations of bacteria. In human cervical cell culture, a significant difference was determined when compared with negative control. In monocytes which are the source of IL-8 in human, cytokine production was significantly greater than that of the epithelial cells. In conclusion, GBS can induce IL-8 in epithelial cells independent of the presence of capsule and the inoculum degree.
Keywords: Mikrobiyoloji