Medyada filistin haberlerinin aktarılma biçimindeki farklılıklar - Özkır, Yusuf (My University, 2007)
Medyada Filistin Haberlerinin Aktarılma Biçimindeki Farklılıklar Toplumsal duyarlılığı yönlendirme ve kamuoyu oluşturma noktasında medya çarpıcı bir işlev görüyor. Bu sürecin köşe taşlarından birini de gazeteler meydana getiriyor. Haberi kurgulama, sermaye yapıları ve ideolojik düşünceleri açısından farklılaşan gazeteler benzer konularda ortaya koydukları farklı bakış açılarıyla zihin dünyaları hakkında bilgi sunuyor. Ülkemizin iç meselelerini ele alırken farklı yaklaşımlarını ortaya koyan gazeteler dış haber olarak tanımladığımız alanda da benzer bir tablo çiziyor. Bunlardan biri de Filistin haberleridir. Tez konusu olarak seçtiğim “Medyada Filistin Haberlerinin Aktarılma Biçimindeki Farklılıklar” isimli çalışmamda bu zihinsel ayrışmayı ortaya koydum. 2000–2006 yılları arasında Filistin-İsrail sorununu yansıtan “Hamas Lideri Şeyh Ahmet Yasin’in Öldürülmesi, Filistin Lideri Yaser Arafat’ın Vefatı, İsrail’in Sahilde Piknik Yapan Aileye Suikastı, Telaviv’de İntihar Saldırısı, Filistin Seçimlerini Hamas’ın Kazanması, Hamas’ın Türkiye Ziyareti” isimli altı olayı Hürriyet Gazetesi, Zaman Gazetesi, Radikal Gazetesi ve Yeni Şafak Gazetesi’nde nasıl haberleştirildiğini inceledim. Gazetelerin editöryal yapılarının, sermaye yapılarının, siyasal tercihlerinin, hitap ettikleri kitlelerin duyarlılıklarının ve en önemlisi ideolojik düşüncelerinin haberi oluşturmalarında nasıl belirgin bir etkisi olduğunu iletişim felsefesi, haberde söylem analizi ve retorik açısından inceleyerek gösterme çabasına giriştim. Medyamızın zihinsel yapısını bir de “Filistin Haberleri” üzerinden okuma çabasındaki çalışmam sonucu ortaya çıktı ki; tercihleri açısından aynı çerçeveye koyabileceğimiz Radikal Gazetesi ve Hürriyet Gazetesi ile Yeni Şafak Gazetesi ve Zaman Gazetesi, “Filistin Haberlerini” aktarırken beklentileri ve kaygıları ölçüsünde habere yorum cümleleriyle yön verebilmektedir. Ayrıca incelediğim gazeteler, ancak ideolojik bakışları ile açıklayabileceğimiz şekilde “Filistin Haberleri”ni Filistin’in bağımsızlığı veya İsrail’in güvenliği ekseninde ele almaktadır. Gazetelerin bu tercihleri cümle yapıları, fotoğraf kullanımları ve kelime seçimlerine de yansımaktadır.

Varieties in Transmissed Form of the News on Palestine The media has a striking function about canalizing the social sensitivity and forming the public opinion. One of the headstones of this process is newspaper. The newspapers which differentiate on account of the method of the news, capital building and ideological thought, acquaint about certain mental spheres by different viewpoints that they present on similar topics. The newspapers which show us their different approaches as deal with domestic affairs of our country, that they behave the same in area which we define so that exterior news. One of those is the news on Palestine. I have shown this mental variety in my thesis called “Varieties in Transmissed Form of the News on Palestine”. I investigated six events which shown the affair of Paletsine-Israel among years 2000-2006, they called that “Put to Death of Shaikh Ahmad Yasin the Lider of Hamas, Death of Yaser Arafat the Lider of Paletsine, Assassination of Israel to Family which have a Picnic in the Coast, Suicide Attack in Tel Aviv, Win of Hamas in the Elections of Palestine, Visit from Hamas to Turkey” how those have been done the news in Hürriyet, Zaman, Radikal and Yeni Şafak. I strived to show that editorial structure of newspapers, sensitivity of crowds which are collocutors them, their capital regulation and above all political preference have possessed to an evident effect about the constitution the news as examine in point of philosophy of communication, the speech analysis in news, and rhetoric. As result of my thesis on which in addition to reading effort of the mental structure of our media via Palestine, it has been appeared that Radikal-Hürriyet and Yeni Şafak-Zaman which we put to same position in point of their preference, have could canalized the news through comment sentences sized their expectations and fears as quote the news on Palestine. Likewise, newspapers which I examine, in a shape which we only can explain with their ideological viewpoints have mentioned the news on Palestine for independence of Palestine or safety of Israel. This preferences of newspapers have reflected to the structure of sentences, the usage of photographs and the choise of words.
Keywords: Gazetecilik; Medya_Haber