Ekonomik büyüme ve göç : AB ve Türkiye arasındaki göç sorunu kapsamında göçün Türkiye’nin ekonomisine etkileri - Kıvrak, Erva Feryal (My University, 2019)
EKONOMİK BÜYÜME VE GÖÇ: AB VE TÜRKİYE ARASINDAKİ GÖÇ SORUNU KAPSAMINDA GÖÇÜN TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNE ETKİLERİTürkiye’nin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle stratejik bir noktada olması ve dış politikasını şekillendirmek zorunda olduğu Ortadoğu ülkelerinin varlığı ekonomik ilişkilerinde Türkiye’yi 2011 Suriye Göçü ile stratejik olarak zorlamıştır. Türkiye’nin Avrupa’ya geçiş güzergâhında olması ülkenin kitlesel göçler için transit bölge haline gelmesinde etkilidir. Son yıllarda Afganistan, Irak, Filistin gibi ülkelerden aldığı göçler ülkenin transit bir sahaya sahip olduğunun göstergesidir. 2011 yılında yaşanan Suriye Göçü ise bunun en belirgin örneğidir. Türkiye, uyguladığı göç politikası nedeniyle sınır ülkelerinin yaşadığı iç siyasi çatışmalar sonucu, sığınma ve geçiş bölgesi aktörlüğünü üstlenmiştir dolayısıyla göç edenler açısından algısal anlamda transit bölge statüsünü almıştır. Suriye Göçü örneğinde, uluslararası hukuki düzenlemelerde kişilerin yasal ya da yasa dışı olarak göç etmeleri dikkate alındığından, kitlesel göç hareketleri günümüzde sert politikalarla karşılık bulabilmektedir. Bu bağlamda; Suriye Krizi sonrası yaşanan göç sürecinin başlaması, nedenleri ve göç sonrası durum araştırılmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’nin göç olgusuna yaklaşımı değerlendirilmiştir.Araştırmanın amacı; 2011 yılında başlayan kitlesel göç dalgasında Avrupa Birliği aday ülkesi olan Türkiye’nin göç kapsamında eğitim, sağlık, istihdam alanlarında ekonomik yaklaşımını ve harcamalarının yansımalarını değerlendirmektir.

ECONOMIC GROWTH AND MIGRATION: THE INFLUENCES OFMIGRATION ON TURKISH ECONOMY IN THE SCOPE OF MIGRATIONISSUE BETWEEN THE EU AND TURKEYDue to the geographical location, Turkey has a strategic position to shape the foreign policy and the presence of Middle Eastern countries, the migration from Syria to Turkey that took place in 2011 challenged its economic relations with Turkey. The fact that Turkey's place providing effective transition as a transit zone for mass immigration makes the country a pathway to European countries. In recent years, immigration from countries such as Afghanistan, Iraq and Palestine is an indication that the country has become a transition point. The Syrian Migration in 2011 is the most significant example of this. Turkey, which experienced internal political conflicts as a result of the immigration policy implemented by countries of asylum and migration in its borders has also witnessed that these migration movements have become a matter of perpetuation thus providing the status of transition in the region. In the case of the Syrian Migration, mass migration movements are now able to respond with harsh policies as international legal regulations take into account whether people migrate legally or illegally. In this context; the initiation of the migration process after the Syrian crisis, the reasons and the post-migratory conditions have been analyzed. Turkey and the European Union countries’ approach to migration have been evaluated. Objective of the research; The pıurpose of the study is to analyze the economical approach of Turkey to massive immigration wave that began in 2011 as a European Union candidate country in terms of education, health and employment as well as assessing the implications of its relevant expenses.
Keywords: Arap Baharı; Avrupa Birliği; Economic development; Ekonomi ve Göç; Ekonomik kalkınma; Emigration and immigration; European Union; Finance; Göç; Göç Politikası Migration; Göç ve göçmenlik; Maliye; Migration Policy; Suriye; Syria; the Arab Spring; the economy and immigration; the European Union; Turkey; Türkiye