Türk hazır giyim sanayinde çocuk giyim pazarının gelecek performansının incelenmesi - Şahin, Haydar (My University, 2016)
TÜRK HAZIR GİYİM SANAYİNDE ÇOCUK GİYİM PAZARININ GELECEK PERFORMANSININ İNCELENMESİ Tekstil ve konfeksiyon sanayi Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir. Bu bakımdan artarak devam eden hazır giyim üretimi tasarım gücü gelişmiş piyasalarda yüksek rekabete maruz kalmamıza sebep olmaktadır. Değişen tüketici istekleri ve sınırsız üretim çeşitliliğine sahip olan dünya piyasalarında rekabet gücünü koruyabilmek için çağı yakalamak ve yeni trend ürünleri sunmak gerekmektedir. Son yıllarda çocuk giyim sanayii hazır giyim sanayisi içerisinde önemli bir noktaya gelmiştir. Bu pazarda kalıcı olabilmek için çocuk giyim sanayii için doğru stratejiler oluşturmak gerekmektedir. Yapılan bu çalışmayla çocuk giyim sanayisinde belirlenebilecek stratejilere katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde; tekstil ve hazır giyimin dünyada ve ülkemizdeki tarihsel süreci ve gelişimi ele alınmıştır. Ülkemizde hazır giyimin gelişim aşamaları, açık alanları, fırsatları, tehditleri ve araştırılmıştır. Sonraki kısımda hazır giyim içindeki bebek ve çocuk giyim payı ve yeri ortaya konulmuştur. Çalışmanın ilerleyen kısımlarında, ihracat kavramı, ihracatın sağladığı faydalar, oluşturduğu riskler, ihracat türleri ve yapay sinir ağları kavramı, amaçları ve özellikleri irdelenmiştir. Verilerin değerlendirildiği bölümde; geçmiş dönem hazır giyim ihracat verileri temel alınmış ve bu veriler Arima modelleme yöntemiyle gelecekle ilgili performans belirleme çalışması yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar tablolara aktarılmıştır. Tablolardaki veriler değerlendirilmiş ve bu doğrultuda çıkan anlamlı sonuçlar ile ihracat yapılan kıtalara için öngörüler yapılmıştır. Verilerin ışığında; ihracat kıtaları içerisinde Avrupa, Asya, Afrika kıtasında ihracatta artma beklenirken, Amerika kıtasında azalma beklenmektedir.

ANALYSIS OF FUTURE PERFORMANCE OF MARKET OF KIDS WEAR IN THE TURKISH READY WEAR GARMENT INDUSTRY Textile and kids wearindustrieshave strategic importance for Turkey. Increasing design power in kids wear industry is forcing us to face severe competition in developed markets. In order to keep our competition power in a world of changing consumer demands and unlimited variety in production, we need to supply products for new trends. Kids wear industry reached an important level in the last years within ready to wear sector. Accurate strategies need to be developed to be enduring within the kids wear market. The aim of this thesis, is to contribute to the kids wear industry strategies for further development. The first part of the thesis covers the historical process and the development of textile and kids wearindustries in Turkey, as well as at global level. The development phases, loopholes, opportunities and threats have been investigated. In the second part, the place and share of the baby and kidswear sectors within the kids wear industry has been revealed. At later stages of the research, the concept, benefits and risks of exports, as well as its types have been discussed. Additionally, artificial neural networks concept, its particulars and goals have been scrutinized. Kids wearexport data of previous period has been used as basis for data verification chapter. These data has been used to predict the future performance by using ARIMA (autoregressive integrated moving average) Modelling. The results have been transferred into tables. The data on the tables have been evaluated and through the meaningful results within this direction allowed building prognosis for continents to export. In the light of this data, an increase of exports to Europe, Asia and Africa is foreseen, whereas a decline in exports to Americas is expected.
Keywords: Hazır giyim; Tekstil ve konfeksiyon sanayi; Türkiye