14-20 yaş arası erkek futbolcularda zihinsel dayanıklılığın, kişilik özellikleriyle ilişkisinin incelenmesi - Çevikel, Yaşar (My University, 2019)
Sporcuların performanslarını etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerden birisi desporcunun psikolojik durumudur. Sporcuların psikolojik durumlarında son on yılda sıktartışılan kavramlardan birisi zihinsel dayanıklılık olmuştur. Baskı, stres veolumsuzluklarla başa çıkma ya da üstesinden gelebilme yeteneği olarakda tanımlananzihinsel dayanıklılığın pek çok değişkenle ilişkisi araştırılmıştır.Bu çalışmada 14-20yaş arası futbolcuların zihinsel dayanıklılık ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkilerçeşitli değişkenlere göre araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbulBaşakşehir, Ümraniye Spor, İstanbul Spor ve Kasımpaşa Spor futbol kulüplerindehalen akademi liglerinde futbol oynamaya devam etmekte olan 14-20 yaş arası 224kişi oluşturmuştur. Araştırmada ölçüm aracı olarak Altıntaş ve Bayar (2015) tarafındanTürkçeye uyarlanan Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği ve Tatar (2016) tarafından TürkçeyeuyarlananBeş Faktörlü Kişilik Ölçeği-Kısa Formu kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılaraait değişkenleri belirlemek amacıyla demografik bilgi formu uygulanmıştır.Araştırmanın istatistikMann Whitney U testi, Kruskall Wallis testi vePearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmasonucunda; sporcuların eğitim durumları, anne eğitim durumu, daha önce psikolojikdestek almak ve sporcunun yaşı değişkeni ile kişilik özellikleri ve zihinsel dayanıklılıkölçekleri arasında anlamlı fark bulunurken; ailenin gelir durumu, babanın eğitimdurumu, kaç yıldır spor yaptığı ve sporcunun oynadığı mevkisi ile anlamlı bir farklılıkgörülmemiştir. Zihinsel Dayanıklılık ile Kişilik Faktörleri arasında ise; ZihinselDayanıklılığın “Kontrol”alt boyutu ile Kişilik Özelliklerinin “Zeka/ hayal gücü”altboyutu dışındaki tüm alt boyutlarda anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

There are many factors affecting the performance of athletes. One of these factors isthe psychological state of the athlete. One of the frequently discussed concepts duringthe last decade of the psycolocigcal conditions of athletes has been their mentaltoughness. The relationship between mental stress and many variables, which is alsodefined as the ability to deal with stress, stress and negativity, has been investigated.In this study, according to various tests, the realtionship between mental thoughnessandpersonalcharacteristics of soccerplayersbetween the ages of 14-20 were studied.The study group consisted of 224 peoplewhoarestillplayingfootball in the youthacademy of İstanbul Basakşehir, İstanbulspor Ümraniyesporand Kasımpaşa soccerclubs. The measurement tools used in this research were “The mental toughness insports scale” adapted to Turkish by Altıntaş and Bayer (2015) and the “Five FactorPersonality Inventory Short Form adapted to Turkish by Tatar (2016). Thestatistics ofthe study were performed by using the tests of Mann Whitney-U, Kruskall-WallisandPearson Product Moment Correlation Coeffcient. The result of this researchshowed thatthe differences occured between each individual player were: the soccerplayers education, their mothers education, the psychological support they had takenbefore, the age of the athlete, their personal psychological state and mental resiliance.The areas between the players were there was no significant difference was, the incomelevel of the family the education level of the father, how many years the player playedsports and the position of the athlete. A significant relationship was determinedbetween mental toughness and personal characteristic factors in all sub-dimensionsexcept the sub-dimension of the control of mental toughness and intelligence / imagination sub dimension of personality traits.
Keywords: Football; Futbol; Kişilik; Öğrenim ve öğretim; Personality; Spor; Sports; Stres Mental Strength; Stress; Study and teaching; Zihinsel Dayanıklılık