COVID-19 pandemisinde ebe ve hemşirelerin mesleki bağlılıklarının tükenmişlik düzeyine etkisi - Altın, Ümmügülsün (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ebe ve hemşirelerin mesleki bağlılıkları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Veriler, İstanbul ilinde bir kamu hastanesinde Şubat 2022- Haziran 2022 tarihleri arasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Mesleki Bağlılık Ölçeği kullanılarak Ebe (n=29) ve Hemşire (n=88) olmak üzere toplam 117 çalışanın (n=117) katılımıyla toplanmıştır. Analiz sonucunda veriler normal dağılım göstermiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada ebelerin %100’ünün kadın olduğu, %37,9’unun 30-39 yaş aralığında olduğu, %86,2’sinin lisans mezunu olduğu görülmektedir. Hemşirelerin ise %85,2’sinin kadın ve %14,8’inin erkek olduğu, %62,5’inin 40-49 yaş aralığında olduğu, %73,9’unun lisans mezunu olduğu görülmektedir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda hem ebelerin hem hemşirelerin mesleki bağlılıkları ile mesleki tükenmişlikleri arasında negatif yönde düşük düzeyde bir ilişki görünsede, ilişkinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı görülmüştür. Gerek ebelerin gerekse hemşirelerin mesleki bağlılıkları ile mesleki tükenmişlikleri arasında anlamlı doğrusal bir ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). Sonuç: Mesleğine çok bağlı olmadığını düşünen hemşirelerin mesleki tükenmişlik düzeyi daha yüksek çıkmıştır. COVID-19 pandemisinde mesleki korku yaşayan hem ebe hem hemşirelerin mesleki tükenmişlik düzeyi yüksek bulunmuştur. COVID-19,Mesleki Bağlılık, Mesleki Tükenmişlik

Aim: This study aimed determining the correlation between the occupational commitment of midwives and nurses and their burnout levels. Materials and Methods: The data were collected in a public hospital in İstanbul, Turkey, between February 2022 and June 2022, using the Introductory Information Form,Maslach Burnout Scale and Occupational Engagement Scale, with the participation of a total of 117 midwifery (n=29) and nurse (n=88) employees (n=117).As a result of the analysis, the data demonstrated normal distribution and the statistical significance level was accepted as p<0,05. Findings: In this study, it was determined that 100% of the midwives were women, 37.9% were between the ages of 30-39and 86.2% had bachelor’s degrees. It was determined that 85.2% off the nurseswere female and 14.8 were male, 62.5% were between the ages of 40-49 and 73.9% had bachelor’s degrees. As a result of the correlation analyes, although there was a low negative correlation between the occupational commitment of both midwives and nurses and their occupational burnout, it was revealed that this correlation was not statistically significant. There was no significant linear correlation between the occupational commitment and occupational burnout of both midwives and nurses (p>0.05). Conclusion: The occupational burnout level of the nurses who thought that they were not very committed to their occupation was determine to be higher. The occupational burnout level of both midwiwes and nurses who experienced. COVID-19, Occupational Commitment, Occupational Burnout
The effect of occupational commitment of midwives and nurses on the level of burnout in the COVID-19 pandemic
Keywords: COVID-19; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Ebelik; Hemşirelik; Mesleki bağlılık; Mesleki tükenmişlik; Midwifery; Nursing; Occupational burnout; Occupational Commitment; Psikolojik yönleri; Psychological aspects