Pediatrik dev torakolumbosakral araknoid kiste bağlı kord herniasyonu olgusu - OĞLİN, VOLKAN; BAYRİ, YAŞAR; DAĞÇINAR, ADNAN; ŞİMŞEK, İSMAİL; SAKAR, MUSTAFA; SÖNMEZ, ÖZCAN (My University, 2021)
Araknoid kistler; araknoid membranın altında oluşan selim, neoplazi içermeyen, içi sıvı dolu yapılardır. Bu kistler genellikle insidental olarakgörüntülemeler sırasında saptanır ve belirti vermedikçe tedavi edilmeleri gerekmez. Semptomatik olduklarındaysa; valsalva manevralarıylaartabilen sırt ve bel ağrısı, radiküler ağrı veya kronik miyelopati gibi bulgu ve belirtilere sebep olabilirler (4).Pediatrik yaşta daha sık görülen araknoid kistler, genellikle konjenitaldir (1). Spinal araknoid kistler dahaçok torakal seviyelerde ve vertebranın dorsalinde konumlanırlar. Ortalama üç vertebra uzunluğundadırlar veT3-T6 seviyeleri arasında daha sık görülürler (5). Dev araknoid kistler nadirdir ve bugüne kadar literatürde çokaz sayıda vaka bildirilmiştir (3,6). Çalışmamızdaki amacımız kliniğimizde tedavi edilmiş dev araknoid kist olgusunun yönetimini sunmaktır
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Sinir Sistemi Cerrahisi; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Nervous System Surgery; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; SURGERY; Cerrahi; Surgery