İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Sözcük öğretimi çocukluğun erken yaşlarında başlar, kişinin gençlik çağına kadar devam eder. Öğrenilen her sözcükle de çocuğun sözcük hazinesi zenginleşir. Sözcük öğretimi insanın olgunluk çağı dediğimiz yetişkin ve ileri yetişkin dönemlerinde de devam eder ama çocukluk ve gençlik dönemi gibi hızlı olmaz. İnsan edindiği sözcük ile kavramların büyük kısmını çocukluk ve gençlik yaşlarında kazanır. Sözcük öğretimi ve kavram gelişimini sağlamak için gerek aile gerekse okulda öğretmen tarafından farklı uygulamalar yapılır. Bu uygulamalardan biri de "okuma etkinlikleri"dir. Fakat okuma etkinliklerinin sözcük öğretimi ve kavram gelişimine olan etkisi, yapılan çalışmalarda en son düşünülen (ya da göz ardı edilen) bir fonksiyonu olarak görülmüştür. Çünkü ebeveyn ve öğretmen tarafından çocuğa okuması için önerilen kitaplarda dönüt olarak metnin içeriği, olayların akışı, analizi, kahramanların betimlenmesi gibi ölçütler istenmektedir. Hatta bu gelenek çocuğun daha ileriki eğitim dönemlerinde de karşısına çıkmakta ve (özellikle dil ve edebiyat ile ilgili bölümlerde) okutturulan kitapların dönüt olarak tahlili istenmekte, edindiği sözcük ve kavramlara yönelik bir dönüt istenmemektedir. Bu gelenek yeni Türkçe müfredatıyla birlikte biraz kırılmış ve verilen hikâye/roman okuma formlarında geçen "Kitapta geçen bilmediğim kelimeler ve anlamları" (Türkçe 6-8 Programı, 2006, s. 199-202) ibareleriyle roman okumanın sözcük hazinesi ve kavram gelişimine olan etkisine somut olarak değinilmiştir. Özeti gönderilen bu çalışmada da, ilköğretim okullarında yapılan/ yaptırılan okuma etkinliklerinde sözcük öğretiminin durumu incelenecektir. Önce, bu araştırmada, seçilen bir kitaptan (MEB onaylı 100 Temel Eser’den) uzman görüşleri doğrultusunda çocukların bilemeyeceği sözcükler belirlenmiştir. Daha sonra bir devlet okulunda 7. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu iki ayrı gruba (sınıf/şube) uygulama yapılmıştır. Gruplardan biri okuma etkinliği yaparken, diğeri okuma etkinliği yapmamıştır. Bu sözcüklerin çocuklar tarafından okuma öncesi bilinme ve okumadan sonraki öğrenilebilme değerleri belirlenmiştir. Çıkan sonuçlara göre de okuma etkinliklerinde sözcük öğrenimi/öğretiminin durumu literatür desteğinde açıklanmıştır. Araştırmanın sonucunda ilköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinin sadece okuma alışkanlığını kazandırmak için ve bilinçsiz bir şekilde yapıldığı; en etkili sözcük öğrenme yollarından biri olan okuma etkinliğinden verimli bir şekilde faydalanılmadığı görüşüne varılmıştır. Ayrıca sözcük öğretiminde okuma etkinliklerinden daha verimli faydalanabilmek için öneri ve tavsiyelerde de bulunulmuştur.

Vocabulary teaching begins in the early childhood and it continues until early adulthood. The vocabulary of the children becomes rich including all the learned words. Vocabulary teaching continues in the maturity period. Also it develops in adults and advanced adults but does not reach the speed of children in adolescents. People gain most of the concepts with words whose meanings were acquired during childhood and adolescent period. Different applications are made by teacher both family and school to ensure the word of teaching and the development of concept. One of these applications is reading activity. But the influence of reading activity in relation to teaching of words on the basisi of functionality was considered as the last poşnt. Because text content, flow of events, analysis, criteria such as description of the hero is required by parents and teacher as feedback in recommended books child to read. Even this tradition will have confronted also more during the child's future education and, (especially in the section on language and literature) analysis of books being read is required as feedback, a feedback which acquired for words and concepts isn’t required. This tradition slightly changed in new Turkish curriculum together with and effect of reading novels to vocabulary and concept development have been concretely mentioned the story / novel reading in the last form "I do not know the words and meanings in the book last phrase" with. This study also made at the reading activities in primary schools word of teaching status was examined. First, this study, selected from a book (from the Ministry of Education approved 100 Basic Works) through an expert gudgement, and the unknown vocabulary was determined. Then, application is made in a public school 7th. grade students formed two different groups. While one of the groups does reading activity the other has not done it. Values of these words which by children after learning to read and read can be known before were determined. According to the results provided the word learning activities / teaching status of the support is described in the literature. The following are the results of the study to discussthat elementary school reading activities in reading habits just to win and was unconscious in a way, which is one of the most effective way to learn words more efficiently benefit from the event was not. In addition, words in the teaching from reading activities to take advantage of more efficient suggestions and recommendations were made in.
A topic which is omitted at the primary school in reading activities: Vocabulary teaching
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları