Kanun öğretiminde uzaktan eğitimin uygulanabilirliğinin incelenmesi - Demirci, Mustafa (My University, 2024)
Bu araştırmada, Geleneksel Türk müziğinin mızraplı çalgılarından kanun öğretiminin uzaktan eğitimde uygulanabilirliği incelenmiştir. Dijital teknolojilerin hızla gelişmesi, eğitim alanında da önemli değişimlere yol açmış ve özellikle COVID-19 pandemisi sürecinde uzaktan eğitim, birçok alanda alternatif bir yöntem haline gelmiştir. Bu bağlamda uygulamaya dayalı ve birebir etkileşimi gerektiren müzik eğitiminin uzaktan eğitimle nasıl yürütülebileceği önemli bir araştırma konusu olmuştur. Literatürde geleneksel sazlarda kanun öğretiminde uzaktan eğitimin uygulanabilirliğine dair bir araştırmaya ulaşılamamıştır. Bununla birlikte, mevcut pandemi şartlarında yüz yüze eğitimin mümkün olmaması ya da kısıtlı olması gibi sebepler de bu araştırmayı yapmanın ne kadar mühim olduğunu ortaya çıkarmış ve mevcut çalışmayı yapma gerekliliği doğmuştur. Bu araştırma, doktora çalışması seviyesinde yarı yapılandırılmış görüşme sorularıyla kanun öğretiminde uzaktan eğitimin uygulanabilirliğinin incelenmesini araştıran nitel, ilk durum çalışmasıdır. Araştırma kapsamında, kanun öğretiminde uzaktan eğitimin uygulanabilirliğinin incelenmesini değerlendirmek amacıyla durum çalışması deseni ile nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Türkiye’deki yüksek eğitim kurumlarında mesleki müzik eğitimi veren kanun sazı alanındaki 21 akademisyen ve bu akademisyenlerden kanun dersi öğrenimi alan lisans, yüksek lisans ve mezun 34 öğrenciyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplanan 2450 dakikalık ses kaydının 1617 sayfa Word dosyasına dökümü yapılmış ve bu veriler, içerik analizi yöntemiyle nitel analiz programında analiz edilmiştir. Katılımcılar COVID-19 pandemi dönemi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem döneminde uzaktan eğitim ile eğitim-öğretime devam eden kişilerdir. Görüşmeler, video konferans yöntemiyle, uygun bir programla gerçekleştirilmiştir. Sesli ve görüntülü en az 30 dakika, en uzun 240 dakikalık şahsi görüşmeler yapılarak kayıt altına alınmıştır. Ayrıca mevcut uzaktan eğitim platformlarının ve araçlarının kanun öğretimi için uygunluğu incelenmiş, bu süreçte kullanılan yöntem ve tekniklerin etkinliği değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, uzaktan eğitimin kanun öğretiminde uygulanabilirliğinin belirli avantajlar sağladığını, ancak bazı temel zorluklar ve sınırlamalar da içerdiğini göstermektedir. Öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutma, birebir geri bildirim sağlama, teknik ekipman eksikliği, internet ağ sorunları, uzaktan eğitimde tecrübesiz ve eğitimsiz olunması ve teknik detayları aktarma konularında uzaktan eğitimin bazı sınırlılıkları olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bazı akademisyenlerin uzaktan eğitime ön yargılı yaklaşımlarının da bu süreci olumsuz etkilediği görülmüştür. Fakat şeffaf, ön yargısız bir bakış açısıyla, özveriyle, eşit teknik şartlarda, uygun teknolojik araçlar ve etkileşimli eğitim materyalleriyle bu zorlukların büyük ölçüde aşılabileceği; özellikle kanun sazında belli bir alt yapısı olan öğrencilerle uzaktan eğitimin çok daha rahat ve verimli bir şekilde uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.

The study explores the applicability of teaching Qanun, which is among traditional Turkish music instruments, in distance. The advancement of digital technologies opened new changes in educational fields and particularly during pandemic period, distance teaching had become an important alternative in various fields. In this context, music education which was bounded with interpersonal relations and practices has become an important field of study to conduct research on. There has not been a study dealing with the applicability of distance education in Qanun teaching in literature. Besides that, the impracticability or limited access to face-to-face education during Covid-19 pandemic conditions have been the driving force of the research and brought forth the importance of conducting research on this topic. The study in this regard is the first situational study employing a qualitative research method conducted with semi-structured interview inquiries in doctoral study level seeking the applicability of distance education in Qanun teaching. Within the study, in-depth interviews were conducted with 21 academician experts on Qanun instrument and 34 graduate students and students doing their master degrees and graduate students who had their education regarding Qanun instrument from those academicians. In total there are 2450 minutes voice recording and 1617 transcript word documents. The participants were composed of people who pursued their education in distance during COVID-19 pandemic period and 6 February 2023 Kahramanmaraş headquarted earthquake. Meetings were conducted through video conference and appropriate programs. The meetings were recorded through voice and video stream at minimum 30 minutes and maximum 240 minutes with persons. Additionally, the current programs, platforms, methods and techniques in terms of their suitability were analysed for distance education in Qanun teaching. At the end of the study, it came out that the applicability of distance education in Qanun teaching although provide some advantages, it bears some basic difficulties and limitations. Preserving the motivation of the student high, providing individual feedback, inadequacy of technical equipment, internet networking problems, being unexperienced in distance education and not be able to have a decent education on this field and technical details about the Qanun instrument were the limitations of distance education in Qanun teaching. Furthermore, some of the academicians’ prejudiced attitudes the towards distance education negatively affected process. However, with transparent, devoid of prejudiced attitude, great commitment, equal technic conditions, appropriate technological instruments and interactive educational instruments, it came out within the study that, most of the difficulties could be achieved. Particularly at the end of the study, those of students who had already background information regarding Qanun instrument within the study came out to have a more comfortable and rewarding gains through distance education.
Examinatıon of the applicability of distance education in qanun teaching
Keywords: Distance Education; Education; Kanun; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Öğretim; Study and teaching; Turkey; Türkiye; Uzaktan Eğitim Qanun