Muhammed Nuru'l-Arabî'nin eserleri (metin ve incleme) - Uzuner, Ömer Sami (My University, 2021)
Muhammed Nûru’l-Arabî’nin (ö. 1305/ 1887) eserleri üzerinden yaptığımız bu çalışma akademik kriterlere uygun şekilde eserlerini tesbit ettikten sonra onun şahsiyetini ve düşüncesini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda dört bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde sosyal, ilmî ve tasavvufî yönleri ile hayatı ele alınmış, tarikat anlayışı da yeniden gözden geçirilmiştir. İkinci bölümde ise eserleri tespit edilerek gerekli tahliller yapılmış ve kütüphane kayıt bilgileri çalışma açısından yeterli düzeyde sunulmuştur. Üçüncü bölüm Nûru’l-Arabî’nin düşüncesinin analiz edildiği kısımdır. Burada onun düşünce merkezinde yer alan varlığın mahiyeti, varlık bilgisi, varlık bilgisine götüren seyr u sülûk yöntemi ve bu çerçevede şekillenen tasavvufî, fıkhî ve itikadî konular gerekli mukayese ve tahlillerle ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü ise eserlerin metinlerinden oluşmaktadır. Böylece yapılan bu çalışma, Nûru’l-Arabî’nin eserlerini en iyi şekilde tespit edip ortaya çıkarmak suretiyle düşüncesini daha nitelikli biçimde analiz etmek ve şahsiyetini de bu bakışla değerlendirerek kendisiyle ilgili var olan literatürü bir adım sonraya taşımaya odaklanmıştır.

This study, which we have done on the works of Muhammed Nûru’l-Arabî, aims to reveal his personality and thought after determining his works in accordance with academical criteria. In this direction, in the first part of our study, which consists of four chapters social, scientific and mystical aspects of his life were discussed and the understanding of order was revised. In the second part, his works were determined, the necessary analyzes were made and the library registration information was presented at a sufficient level in terms of study. The third chapter is the section where Nûru’l-Arabî's thoughts is analyzed. Here, the nature of the existence in his thought center, the spiritual journeying method which leads to the knowledge of existence, and the mystical, juristic and belief issues shaped in this framework are discussed with necessary comparisons and analyzes. The last part of the study consists of the texts of the works. Thus, this study focuses on analyzing Muhammed Nûru’l-Arabi's thought in a more qualified way by identifying and revealing his works in the best way, and evaluating his personality with this point of view, and carrying the existing literature about him one step further.
Keywords: Existence; Islam; İslam; Muhammed Nûru'l-Arabî; Sufism; Tasavvuf; Varlık Muhammed Nûru'l-Arabî