İşyeri nezaketsizliği ile sinizm arasındaki ilişkide öznel iyi oluş halinin rolü - İlgın, Ceren (My University, 2020)
Bu tez çalışmasının amacı; çalışanların işyerlerinde nezaketsiz davranışlara maruz kaldıklarında öznel iyi oluş düzeylerinin ne ölçüde etkilendiği ve bu durumun örgütsel sinizme sebep olup olmadığının analiz edilmesi, aynı zaman da işyeri nezaketsizliği ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkide öznel iyi oluş halinin rolünün incelenmesidir. Araştırma dört bölümden oluşmakta olup, araştırmanın birinci bölümünde işyeri nezaketsizliği, ikinci bölümde örgütsel sinizm, üçüncü bölümde öznel iyi oluş hali, dördüncü bölümde ise anket yöntemiyle elde edilen verilerin analizine ve bulgularına yer verilmiştir. Veri toplama aracı ii olarak Gök ve arkadaşlarının işyeri nezaketsizliği ölçeği, Brandes ve arkadaşlarının örgütsel sinizm ölçeği, Diener ve arkadaşlarının yaşam doyumu ve Watson ve arkadaşlarının pozitif negatif duygu ölçeği kullanılmış olup elde edilen veriler SPSS 25.0 ve LİSREL istatistik paket kullanılarak analiz edilmiştir. İstanbul’da faaliyet gösteren özel sektör firmalarında görev yapan beyaz yakalı 391 çalışandan elde edilen verilerin analizi neticesinde işyerinde nezaketsiz davranışlara maruz kalma ile sinizmin alt boyutları arasında pozitif yönlü orta seviyede bir ilişki olduğu, işyerinde nezaketsiz davranışlara maruz kalma ile öznel iyi oluş hali arasında negatif yönlü orta seviyede bir ilişki olduğu, öznel iyi oluş hali ile sinizmin alt boyutları arasında negatif yönlü orta seviyede bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın ana konusu olan çalışanların işyerlerinde nezaketsiz davranışlara maruz kalmaları sonucunda sinik davranışlar sergilemelerinde öznel iyi oluş halinin yarı aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir.

The main purpose of this thesis is; to analyze the extent to which subjective wellbeing levels are affected when employees are exposed to discourteous behaviors in the workplace and to analyze whether this causes organizational cynicism, and also to examine the role of subjective well-being in the relationship between workplace incivility and organizational cynicism. The study consists of four chapters: in the first part of the study workplace incivility, in the second part organizational cynicism, in the third part subjective well-being, in the fourth part the analysis and findings of the data obtained by the survey method are given. As data collecting instruments Gök et al’s Workplace Incivility Scale, Brandes et al’s Organizational Cynicism Scale, Diener et al’s Satisfaction with Life Scale and Watson et al’s The Positive and Negative Affect Schedule are employed and the data iv acquired were analyzed using SPSS 25.0 and LISREL statistical package program. As a result of the analysis of the data obtained from 391 white-collar employees working in private sector companies operating in Istanbul, we determined a positive moderate relationship between exposure to discourteous behaviors and sub-dimensions of cynicism in the workplace, negative relationship between exposure to discourteous behaviors in workplace and subjective well-being and there is a moderate level negative relationship between subjective well-being and sub-dimensions of cynicism. In addition, it was determined that subjective well-being has a semi-mediating effect on cynical behaviors as a result of being exposed to discourteous behaviors in the workplace, which is the main subject of the study.
Keywords: Çalışma ekonomisi; İşyeri Nezaketsizliği; Labor economics; Organizational Cynicism; Örgütsel Sinizm; Öznel İyi Oluş Hali Workplace Incivility; Subjective Well Being