Investigation of optimum turbine blade profıle by using cfd method to increase the efficiency of a solar chimney prototype - Büyükoğlu, Ömer Faruk (My University, 2014)
Bir Güneş Bacası Prototipinin Verimliliğini Artırmak için En Uygun Türbin Kanat Profilinin CFD Metoduyla Araştırılması Bir güneş bacası prototipinin verimliliğinin artırılmasına ilişkin yapılan bu çalışmada, güneş bacasının temel bileşenlerinden birisi olan türbin için verimli bir kanat profilinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Güneş bacası enerji istasyonu, güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edilen yaygın termal sistemlerden oldukça farklı çalışma prensibine sahip elektrik enerjisi üreten bir ısıl sistemdir. Güneş bacası enerji istasyonu; sera etkisi, baca çekişi ve kinetik enerji dönüşümü olmak üzere üç temel fiziksel çalışma prensibine sahiptir. Güneş bacası sistemi kollektör, baca ve türbin olmak üzere üç ana bileşenden oluşmaktadır. Kollektör yüzeyine gelen güneş ışınımı sayesinde kollektör altındaki hava ısınır. Isınan hava yükselerek eğimli kollektör çatısına çarptıktan sonra kollektörün merkezine doğru hareket eder ve kollektör merkezinde bulunan bacaya doğru hava hızı artar. Hareket eden havanın jeneratöre bağlı olan türbini döndürmesiyle elektrik enerjisi elde edilir. Bu çalışmada, bir güneş bacası prototipinin hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) yöntemiyle 3 boyutlu numerik çözümü gerçekleştirilerek elde edilen sonuçlar sistem içerisinde yapılan ölçüm değerleriyle karşılaştırılmıştır. Burada elde edilen en uygun HAD modelinin içerisine 4 farklı kanat profili yerleştirilip birbirleri ile karşılaştırılarak en verimli kanat profili tespit edilmiştir.

Investigation of Optimum Turbine Blade Profile by using CFD Method to Increase the Efficiency of a Solar Chimney Prototype The aim of the present study is to obtain an efficient turbine blade profile for a Solar chimney power plant prototype. Solar chimney power plant is a thermal system which has a quite different working principle than conventional thermal systems produces electric energy from the solar energy. It has three basic physical working principles which are the greenhouse effect, chimney drag and conversion to kinetic energy. The system has three main components which are collector, turbine and chimney. The air under circular glass collector is heated up with solar radiation coming on top of the collector surface. The heated air under inclined collector roof moves towards the center of the collector. Air rising speed moves towards chimney stated at the center of the collector. Air motion turns the turbine with generator and electric energy is obtained. In this study, computational fluid dynamics (CFD) solution of the whole system of a Solar chimney power plant prototype is evaluated and results are compared with the measured data in the system. Four different airfoil profiles are compared with each other by using the obtained CFD model and the most efficient airfoil profile is determined.
Keywords: Güneş Bacası; Makina Mühendisliği; Türbin