A critical approach of the state AIDS policy in the European union - Tuncer, Doruk (My University, 2005)
Bu tezin yazılmasındaki amaç Avrupa Birliği’nin (AB) devlet yardımları politikasını inceleyip Avrupa Birliğinin devlet yardımları politikasına alternatif bir politika ve bakış açısı sunmaktır. Çalışma devlet yardımları politikasının tarihsel gelişimini analiz ederek politikayı Tek Pazar çerçevesi içinde ele almaktadır. Çalışma Avrupa Komisyonunun uyguladığı devlet yardımları politikasının ekonomik ve hukuki çelişkisini ortaya koymaktadır. Bu çelişki sonucunda halen uygulanan politikanın eleştirisi yapılmaktadır. Çalışma, Lisbon kararları çerçevesinde; halen uygulanmakta olan devlet yardımları politikasının yerine alternatif bir politika ve bakış açısı önermektedir. AB’nin devlet yardımları politikası ilk kurulduğu yıllardaki gibi uygulanması gerekmektedir ve devlet yardımlarının ‘de minimis’ ve doğal afetler gibi olağanüstü haller dışında yasaklanması önerilmektedir. Avrupa Birliği entegrasyon sürecinin diğer hedeflerine de ulaşmak için; hiçbir AB üye devleti kendi ulusal şirketlerine devlet yardımı yapmaması ve bunun kesinlikle yasaklanması gerekmektedir. Bunun yerine her üye devletin bütçesinden AB’nin Brükselde oluşturacağı bütçeye bir kaynak aktarılması ve bu kaynağın AB’nin rekabet ortamını bozmayacak şekilde AB’nin diğer politikaları ile uyumlu bir biçimde Brüksel üzerinden Komisyon tarafından dağıtılması savunulmaktadır. Bu sayede Avrupa Birliği ekonomisi daha rekabetçi ve sağlıklı biçimde işleyecektir.

This dissertation attempts to critically analyse the State aids policy of the European Union (EU). The study is the product of an analysis of the evolution of the State aids policy putting it in a single market context. The study draws our attention to the conflict between economic and legal dimensions of the State aids policy as pursued by the Commission. In this respect the Services of General Economic Interest will be examined and the case study of Altmark will be investigated. The study of this conflict will lead to a critique of the policy in general. The study will lay down a proposition for an alternative that involves a simplification of the State aids policy and a somewhat radical overhaul of the economic management of the Community that can be very beneficial in the context of the Lisbon Agenda. It is argued that the policy should be simplified to return to its original days. In other words, it should become a negative policy giving exemptions only in cases of de minimis and extraordinary situations such as natural disasters. In order to serve the other purposes of European integration, the Member States should not be allowed to give out national subsidies. The funds for these subsidies should be transferred to Brussels to the central budget of the EU and distributed to serve these other purposes in a way that would not harm the competitive conditions in different EU Member States.
Keywords: Avrupa Birliği_Ekonomi; Devlet Yardımı, Avrupa Birliği