Altı sigma metodolojisi kullanılarak tekstil sanayinde iplik üretim sürecinin iyileştirilmesi üzerine bir çalışma - Yitik, Bekir (My University, 2013)
ALTI SİGMA METODOLOJİSİ KULLANILARAK TEKSTİL SANAYİNDE İPLİK ÜRETİM SÜRECİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Tekstil işletmeleri birbirleri ile ancak ürün kalitesi ve üretim maliyetlerinin, o işletmenin günlük üretim karlılığına ve bu karlılığın da işletme ekonomisine pozitif yansıması ile rekabet edebilir. Bunu da aldığı hammaddeden başlayarak, üretim kalite değerlerinden taviz vermeden, üretim parkındaki bütün makinelerde yaptığı değişikliklerle sağlar. Uygulamalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, bir kompakt iplik işletmesinin üretim hattında ortaya çıkan ikinci kalite ürünler altı sigma metodolojisi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan hata önleyici faaliyetlerle, hata değerleri azaltılarak işletmeye daha fazla birinci kalite hammadde ve ürün kazandırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında, bobin makinesinde oluşan hataların miktarları, işletmeye olan olumsuz etkileri ve mevcut sigma seviyesi tespit edilmiştir. Sigma seviyesi belirlendikten sonra Fitil makinesi, Ring makinesi ve Bobin makinesine ait kullanılabilir istatistiksel veriler incelenerek, ikinci kalite olarak ayrılan iplik miktarları ve üretimdeki telef oranları bulunmuştur. İkinci aşamada, Bobin makinesine ait üretim değerleri üzerinden teknik analiz yapılarak, istatistiksel süreçte kullanılmak üzere, oluşan hataların analizine göre hata önem derecelendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü aşamada ise, bir yıllık üretim süreci, öncelikle iki dönem halinde ve her dönem 3 periyotta incelenmek üzere toplam 6 periyotta incelenmiş, ayrıca üretim sisteminde her periyotta farklı bir özellik incelenerek, her periyoda ait sigma seviyesi tespit edilmiştir. Daha sonra üretim hattında kullanılan hammaddeden başlanarak, makinelerin ayarlarında her periyotta değişiklikler yapılmış ve değişiklikler yoluyla ikinci kalite olarak üretilen ipliklerin birinci kalite olarak üretime kazandırılmasıyla sigma seviyesinin pozitif yönde arttığı gözlemlenmiştir. Çalışma esnasında kayıt altına alınan bobin makinesine ait istatistiksel değerler, Minitab 14 yazılım programında Süreç analizi ve Süreç yeterlilik analizi yapılarak sigma seviyeleri incelenmiştir.

A STUDY ON THE IMPROVEMENT OF YARN PRODUCTION PROCESS IN TEXTILE INDUSTRY BY USING SIX SIGMA METHODOLOGY Textile companies can only compete with other compenies with the positive reflection of the product quality and production costs to daily production profitability on business profitability to business economy. Starting on the raw materials it receives, without compromising the production quality values, the business can provide this with the changes in all machines in the production park. In this practicaly realized work, the error values in production line of a compact yarn mill business are analyzed by means of six sigma methodology. With error proofing activities, it is targeted to reduce error values and obtain a premium quality yarn out of second quality yarn. In the first stage of the study, the effect of errors and the current sigma level have been identified by calculating annual statistical values of the activities in the business. After determining the level of this sigma, by examining the statistical data of Roving machine, Ring machine and Winding machine, the quantity of yarn is recognized as second quality yarn and waste amounts have been found. In the second stage, in order to use during the statistical process, through technical analysis on the production values of the winding machine, error severities have been graded based on the analysis of the errors that have occurred. In the third stage, an annual production process has been examined in two semesters, and each of them has been examined within three periods, a total of 6 periods have been examined; furthermore, in the production system, in each period a different feature was examined and for each period a different sigma level was determined. Starting on the raw materials used in the production line, settings of machines have been changed in each period and through these changes, analysis has been carried out during the production of premium quality yarns out of second quality yarns, and sigma level has been observed to increase positively. In cases in which no increase is observed in sigma level, an increase has been observed in premium quality yarns reintroduced to production. In addition, the statistical values of winding machine in the production line that has been recorded during the process have been analyzed through process analysis and process capability analysis by means of Minitab 14 software program.
Keywords: İplik Endüstrisi; Tekstil Endüstrisi-- Türkiye; Üretim Planlaması; Üretim Yönetimi