Vajinal duşun vajinal enfeksiyonlara etkisi - Okumuş, Filiz (My University, 2011)
VAJİNAL DUŞUN VAJİNAL ENFEKSİYONLARA ETKİSİ FİLİZ OKUMUŞ Araştırma, vajinal inflamasyon tespit edilen kadınlarda vajinal duşu bırakmanın iyileşme oranlarına etkisini belirlemek amacıyla prospektif izlem araştırması olarak yapılmıştır. Veriler, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Kadın-Doğum Polikliniği’ne başvuran ve araştırma kriterlerine uyan 148 kadından toplanmıştır. Kadınların tamamı vajinit tanısı almış olup %60.8 (n=90)’i vajinal duş yapmaktadır. Vajinal duş yapan kadınların bir kısmına vajinal duşu bırakmaları için eğitim verilirken diğer bir kısmı eğitim dışı bırakılmıştır. “Vajinal Duşun Vajinal Enfeksiyonlara Etkisi” konulu eğitim neticesinde kadınların %86’sı vajinal duşu bırakmıştır. Kadınlar birinci muayeneden 3 ay sonra pap smear testi için ikinci muayeneye alındıklarında 43’ü vajinal duşu bırakmış, 47’si vajinal duş yapmaya devam etmiş ve 58’i birinci muayenede olduğu gibi vajinal duş yapmamaktadır. Araştırma verileri bu 3 grup üzerinden, bilgisayar ortamında SPSS for Windows 15.0 istatistik paket kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların Genital Hijyen Davranışları Envanteri (GHDE)’nden aldıkları puanlar ve tedavi uygulama durumu bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Birinci muayenede inflamasyon dereceleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı (p>0.05), ikinci muayenede; hafif derecede inflamasyon açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0.05). İyileşme durumu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; vajinal duşu bırakanların, vajinal duş yapanlara göre daha yüksek oranda iyileştiği ve vajinal duşu bırakmanın özellikle orta derecede inflamasyonları tedavi ettiği ortaya çıkmıştır. Vajinal Duş, Vajinal İnflamasyon, Pap Smear Testi, Genital Hijyen Davranışları Envanteri

THE EFFECT OF VAGINAL DOUCHING ON VAGINAL INFECTION This study has been carried out as prospective follow up research to determine the effect of quitting vaginal douching on recovery rate in women who are diagnosed with vaginal inflammation. The data was collected from 148 women who fitted research criterion and resorted to Kahramanmaras Sutcu Imam University’s Obstetrics and Gynecology Polyclinic. The women had the diagnosis of vaginitis and 60.8% (n=90) were having vaginal douche. While some of the subjects who were vaginal douching were given training in order to give it up others were excluded from this training. As a result of the training “The Effect of Vaginal Douching on Vaginal Infection” 86% of the women have quitted vaginal douching. When they have been called for the second examination for pap smear test 3 months after the first examination, 43 of the subjects have given up vaginal douching, 47 of them have continued vaginal douching and 58 of them have not been having it as in the first examination. Research data were evaluated among this three groups in a computerized setting by using SPSS for windows 15.0 statistical package programme. In terms of the points of the participants from Behaviours of Genital Hygiene Inventory and therapy application no significant difference has been found statistically (p>0.05) among the groups. In the first examination it has been identified that from the point of view of inflammation degree there has been no significant difference statistically, in the second examination it has been found out that there has been a significant statistical difference among the groups in terms of rare inflammation (p<0.05). From the perspective of healing a meaningful statistical difference among the groups have been detected (p<0.05). As a result, it has emerged that vaginal douche quitters have healed in a higher rate than vaginal douching group and vaginal douche quitting have particularly cured medium level inflammation. Key Words: Vaginal Douche, Vaginal Inflammation, Pap Smear Test, Behaviours of Genital Hygiene Inventory
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Vanijal Hastalıklar