Gürültü ve değişik yoğunluktaki seslerin matbaa çalışma ortamlarındaki işgücü verimi ve üretkenlik üzerindeki etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Bu araştırmada Matbaa çalışma ortamlarında yüksek ses şiddetinin neden olduğu üretim kalitesizliği ve işgücü verimi kayıplarının tespiti amaçlanmıştır. Bu bağlamda deneklerin işlevsel hataları ve üretim kaybı analiz edilip yorumlanmıştır. İstatistik bulgular sonucunda yüksek ses şiddetine sahip matbaa ortamlarında daha fazla üretim hatası yapıldığı ve üretimin azalarak işgücü verimini olumsuz yönde etkilediği .05 anlamlılık seviyesinde tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, çalışma ortamlarındaki gürültü düzeyinin düşürülerek üretim kayıplarının azaltılması ve az hata yapılmasına bağlı olarak işgücü veriminin arttırılması için alınması gereken çevresel ve kişisel koruyucu önlemler üzerinde durulmuştur.

This study investigated the effectiveness of noise and sound physiology on the job productivity and work efficiency at the printing offices. For this reason, the study tested 10 workers's performance under different sounds on a decibel scale. The experiment proved that there was a meaningful relationship between work performance and noise. At the end of the study a number of advices were listed for increasing the quality of work performance.
The effectiveness of noise and sound physiology on the job productivity and work efficiency at the printing offices
Keywords: Akustik; İş; İşletme