Türkiye girişimcilik ekosisteminin tarihsel perspektifi (2001-2020) ve ekosistem durum araştırması - Aka, Seçil Pelin (My University, 2022)
Girişimcilik faaliyetlerine ihtiyacın artması ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak bölgesel kalkınma hareketlerinin ülkelerin refah düzeyinde belirleyici rol oynaması ekosistem kavramının önemini daha belirgin şekilde ortaya çıkarmıştır. Yerel bağlamla birlikte oluşan bölgesel dinamikler girişimcilik ekosistemini de etkilemektedir. Dünyadaki girişimcilik ekosistemleri bulunduğu bölgenin kültüründen ve dinamiklerinden etkilenerek değerlendirilmektedir. Bu tezin konusunu Türkiye girişimcilik ekosisteminin bölgesel dinamikler çerçevesinde 2001-2020 yılları arasındaki tarihsel süreci oluşturmaktadır. Araştırmada İstanbul girişimcilik ekosistemi örneklem grubu ele alınarak Türkiye girişimcilik ekosisteminin kültür ve yerel bağlamı kapsamında bölgesel dinamiklerinin değerlendirilmesi üzerinde durulmuştur. Dünyadaki girişimcilik ekosistemlerinde olduğu gibi bölgesel dinamiklerin ortaya çıkarılması ve girişimciliğin yerel bağlamdan ayrılmayan bir ekosistem meselesi olduğu tezin amacını oluşturmaktadır. Aynı zamanda bölgesel düzlemde ekosistemlerin farklılaşabileceği, bu farklılıklar doğrultusunda yol haritalarının oluşturulması gerekliliği de tezin amaçları arasında yer almaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada girişimcilik ekosisteminin farklı bileşenlerinde yer alan 42 kişi ile derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Görüşme kayıtları MAXQDA 2022 analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasının sonucunda Türkiye girişimcilik ekosistemi bölgesinin dinamikleri, kültürel ve paydaşlar arasındaki etki düzeyleri ortaya çıkarılmıştır. Kültürel gerçeklerin girişimcilikdünyasında belirleyici rol oynadığı sonuçlar arasında yer almaktadır. Sonucunda, Türkiye girişimcilik ekosisteminin bölgesel dinamiklerle gelişimine yönelik engeller ve güçlü yönlere ulaşılmıştır.

Entrepreneurship ecosystems in the world are evaluated by being influenced by the culture and dynamics of the region. The subject of this thesis is the historical process of Turkish entrepreneurship ecosystem between 2001-2020 within the framework of regional dynamics. The study focuses on the evaluation of regional dynamics within the context of the culture and local context of the Istanbul entrepreneurship ecosystem region. The aim of the thesis is to reveal the regional dynamics as in the entrepreneurship ecosystems in the world and that entrepreneurship is an ecosystem issue by not leaving the local context. At the same time, it is among the aims of the thesis that ecosystems can be different at the regional level and the necessity of creating road maps in line with these differences. The study was carried out with the qualitative research method. The research was conducted with the case study design of the qualitative research method. In the research, in-depth interviews were conducted with 42 people from different components of the entrepreneurship ecosystem. Interview records were analyzed with the MAXQDA 2022 program. As a result of this thesis, the dynamics of the Istanbul entrepreneurship ecosystem region, the cultural and the impact levels between the stakeholders were revealed. It is among the results that cultural realities play a decisive role in the world of entrepreneurship. As a result, obstacles, and strengths for the development of Turkish entrepreneurship ecosystem with regional dynamics have been reached.
Historical perspective of Turkish entrepreneurship ecosystem (2001-2020) and ecosystem case study
Keywords: bölgesel dinamikler; Bölgesel ekonomi; Bölgesel planlama; case study; durum analizi Entrepreneurship ecosystem; Economic Development; Economic policy; Ekonomi politikası; Ekonomik Kalkınma; Entrepreneurship; Girişimcilik; Girişimcilik ekosistemi; nitel araştırma yöntemi; qualitative research method; regional dynamics; Regional economics; Regional planning; technology entrepreneurship; teknoloji girişimciliği; Turkey; Türkiye