Ortaöğretim sanat eğitiminde rönesans resim sanatının yeri ve önemi - Sert, Ülkü Derya (My University, 2003)
Hazırlanan bu tez çalışması; günümüz resim sanatında kullanılan ve sanat eğitimi programlarında yer alan bir çok sanatsal kavramın ortaya çıkış dönemini temsil eden Rönesans sanatının ışığı altında, Ortaöğretim sanat eğitimi programının uygulama biçimine yönelik, alternatif bir eğitim nermeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, öncelikli olarak Rönesans sanatı hakkında bilgi verilmiş; Rönesans sanatının sanat eğitimi ve öğretiminde değerlendirilmesi gereken yönleri örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu noktada, önerilen sanat eğitimi programını uygulayacak eğitimci için, gerekli donanımın sağlanabilmesi hedeflenmiştir. Ortaöğretim resim dersi Lise 1, 2, 3. sınıf müfredat nde yer alan konular içerisinde, Rönesans dönemi yapıtlarının kaynak olarak kullanılabileceği konular belirlenerek, programın nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda öneriler sunulmuştur. Ortaöğretim döneminde uygulanacak sanat eğitimi programının, yaratıcılığı arttırıcı ve bilgilendirici bir nitelik taşıması gerekmektedir. Eğitim sürecinde konulara ilişkin kaynak olarak seçilecek sanat yapıtlarının, evrensel nitelikte ve yaratıcılığı geliştirici özellikte olması gerektiğinden; Rönesans dönemine ait başyapıtların ışığında bir program uygulamak, öğrencilerin sanatsal gelişimlerine ve yaratıcılıklarına katkıda bulunacaktır. Bu noktada sanat eğitimcisinin sorumluluğu büyüktür. Eğitimci, sanat eleştirisi yöntemlerini doğru bir biçimde uygulayarak, seçilen sanat yapıtı üzerinde öğrencilerin etkin katılımıyla birlikte bir çalışma gerçekleştirmelidir. Bu çalışmanın başarısı, eğitimcinin öğrenciye öncelikli olarak gerekli bilgileri vermesi, daha sonra öğrencinin yapıt inceleme sürecine aktif katılımını sağlayabilmesi ile mümkündür. Bu tez çalışması; Rönesans resim sanatına ait başyapıtların ışığı altında uygulanması önerilen yapıt inceleme sürecinin (sanat eleştirisi, yorum, yargı), nasıl uygulanabileceği konusunda eğitimci için bir rehber olabilmesi çabasıyla hazırlanmıştır. This thesis study, under the influence of Renaissance , which represents the time many artistic concepts that are used at today's art started to be seen, oriented towards practical style of secondary education art education, aims to give an alternative education programme. First of all, some information about Renaissance Art has been given, secondly the parts of Renaissance Art which should be considered while studying art has been explained with examples. It tries to give all the necessary equipment to the educator who will be guided by the advised art education programme. It shows how Renaissance time art works can be used as a source for secondary education art lessons of high schools 1, 2, 3 and for the subjects that are included in the curriculum of these classes, and it helps how to develop this programme. Secondary education time is a period that creativity and artistic ability start to develop, so the art education programme that will be applied to these students should be able to help developing creativity and should be informative. It is agreed that art works that will be chosen as a source which are appropriate to the subjects, must be global and must develop creativity. So applying a programme with the help of Renaissance time masterpieces will help the students to develop their artistic ability and creativity. What is more, art educator has a high responsibility at this point. This person should apply art criticism methods correctly, and should get participation of the students while studying the chosen work of art. Success of this study, first is possible when the educator gives the needed information to the students, then when he/ she gets the participation of the students to the careful study period of the work. This thesis study, is prepared with the hope to be a guide for the educator about how to apply the advised work of art research period under the guidance of the masterpieces belonging to Renaissance art.
Keywords: Resim_Eğitim; Sanat Eğitimi