6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanununun AB veri koruma hukuku ışığında değerlendirilmesi - Hizarcı, Emine (My University, 2019)
Günümüzde kişisel verilerin işlenmesinin ve korunmasının artan önemi küresel düzeyde ön plana çıkmakla birlikte Avrupa Birliği açısından bu husus daha kapsamlı olarak ele alınmıştır. Avrupa Birliği, üye ülkeler nezdinde başlayan veri koruma düzenlemelerine ek olarak 1995 yılında kabul edilen Direktif ile veri koruma hukukuna yönelik düzenlemeleri sistematik olarak ele almaya başlamıştır. Direktif ile başlayan bu süreç gelişen teknolojik imkânların da etkisi ile yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Dünyada veri işleme faaliyetinin artan etkisi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürütmekte olduğu müzakere süreci de ülkemiz açısından yapılması planlanan düzenlemelerin hız kazanmasını sağlamıştır. Türkiye yaptığı kanuni düzenlemeler ile kişisel verilerin korunması alanında bir disiplin oluşturmayı hedefleyerek süreci yürütmeye başlamıştır. Türkiye açısından henüz yeni bir kavram olan ve ikincil düzenlemeler ile desteklenmesi gereken veri koruma hukukuna yönelik düzenlemelerin bazı eksikleri barındırmakta olduğu gözlemlenmektedir. Çalışmada ilk olarak Avrupa Birliğinin Direktif ile başlayan ve Genel Veri Koruma Tüzüğü ile daha üst bir seviyeye ulaşan veri koruma hukukuna yaklaşımı incelenmeye çalışılmıştır. Sonrasında 6698 sayılı Kanunun veri koruma hukuku açısından konuyu nasıl düzenlediği incelenmiş olup, son olarak Avrupa Birliği ile uyum başta olmak üzere daha etkin bir koruma hukukunun sağlanmasına yönelik olarak öneriler sunulmaya çalışılmıştır.

Today, as well as the increasing importance of the processing and protection of personal data has come to the forefront at the global level, this issue has been addressed more extensively by the European Union. In addition to the data protection regulations introduced by the member states, the European Union has started to address the data protection law systematically with the Directive adopted in 1995. This process, which started with the Directive, has brought about the need for a new regulation with the effect of developing technological opportunities. The growing influence of the data processing activities in the world and negotiation process that Turkey has been carrying out with the European Union have also allowed the arrangements planned for our country to gain speed. With legal arrangements, Turkey has started to execute the process by aiming to establish a discipline in the field of protection of personal data. It has been observed that the regulations of data protection law, which is a new concept for Turkey and should be supported by secondary legislations, have some shortcomings. In this study, the approach of the European Union to data protection law, which started with the Directive and reached a higher level with the General Data Protection Regulation, has been examined. Then, how the Law No. 6698 regulates the issue in terms of data protection law has been examined and finally, proposals, especially about the harmonization with the European Union, have been made to provide more effective protection law.
Keywords: 6698 Sayılı Kanun; 95/ 46 Sayılı Direktif; Avrupa Birliği; European Union; Genel Veri Koruma Tüzüğü; General Data Protection Regulation; Hukuk; Kişisel Verilerin Korunması Directive 95/ 46; Law; Law No. 6698; Protection of Personal Data