Kişilerarası iletişimde “bedenlerin toplumsal inşası” konusunun eril ve dişil kavramlar kapsamında inceleme : moda dergileri - Ölçücüoğlu, Gizdem (My University, 2019)
Tez çalışması, üç bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde,iletişim ve kişilerarası iletişim kavramları açıklanarak, cinsiyetle arasındaki bağ anlatılmıştır.Gerbner Kültürel Ekme Kuramı anlatılarak, konular ekme kuramı ile bağlantılı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, toplumsal cinsiyet kavramı açıklanarak toplumda cinsiyet algısı oluşumunun ne aşamalardan geçtiği incelenmiştir. Toplumsal cinsiyet kavramı ile ortaya çıkan eril dişil kavramının gelişim süreçleri incelenmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerinin eril dişil kavram ayrımına etkisi ve toplumsallaşma sürecinin eril dişil oluşumlarda etkilerine değinilmiştir. Eril ve dişil kavramların cinsiyet olgularına bağlı kaldığı, fakat daha çok kadınsı ve erkeksi özellikleri ortaya koymaktadır. Toplumsal cinsiyet anlayışı ile ortaya çıkan bu eril dişil ayrımı, erkeklere uyarlanmış sözcükleri eril, kadınlara uyarlanmış kavramları dişil olarak ayırmıştır. Üçüncü ve son bölüm de ise,eril dişil kavram ayrımlarına göre içerik analizi yöntemi kullanılarak tablolar oluşturulmuştur. Kavram yorumları eklenerek sonuç kısmı oluşturulmuştur.

The thesis consists of three chapters. In the first chapter, the concepts of communication and interpersonal communication are explained, the relation between biological genders are told. Gerbner Cultural Planting Theory are explained, the topics are discussed in relation to planting theory. In the second chapter, the stages of gender perception formation in society are examined. The development process of the concept of female and male which has emerged with the concept of gender has been examined. The effects of socialization on masculine feminine formations and the effects of gender roles on the masculine feminine concept are discussed. It reveals that male and female concepts are depended on gender phenomeno, but are mostly feminine and masculine. The masculine and feminine distinction, which emerged with the understanding of gender, distinguishes the words adapted to men as masculine and the concepts adapted to women as feminine. In the third and the last chapter, charts were created by using content analysis method according to masculine feminine concept distinctions. The conclusion part was created by adding the concept comments.
Keywords: Beden İmgesi; Biological Gender; Biyolojik Cinsiyet; Body Image; Dişil kavram; Eril Kavram; Female Concepts; Gender; Interactıve Communıcatıon; Interpersonal communication; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası İletişim; Male Concepts; Toplumsal Cinsiyet