Stratejik önemi artan bir endüstri bitkisi: Aspir (Carthamus tinctorius L.) - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Türkiye, gerek yağlı tohum gerekse bir endüstriyel ürün olarak yağ açısından büyük ölçüde dışa bağımlı durumdadır. Coğrafi şartları sayesinde ise Türkiye, çok sayıda yağlı tohum ve yağ elde edilen bitkilerin yetiştirilebildiği bir ülke olup söz konusu ürünlerde dünya ortalamasının üzerinde verim alınmaktadır. Öte yandan artan nüfusa karşılık yağ üretiminin düşük kalması ve sağlıklı beslenme adına kişi başına tüketilen yağın çok altında bulunuyor oluşu büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmamızda son yıllarda dikkat çekici bir gelişme yaşanan ve 2014'te Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim değerine ulaşılan aspir,ziraat coğrafyası odağında incelenmiştir. Bitkinin botanik ve ekonomik özelliklerinin yanı sıra coğrafi dağılımı ve yetişme şartları analiz edilmiştir. Bunun için de başlıca aspir üreticisi Konya, Ankara, Yozgat ve Kırıkkale illerinde üretim yerinde incelenmiş ve üreticilerle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Aspirin özellikle son yıllarda bir enerji bitkisi olarak biyodizel imalinde de aranan bir ürün haline gelmesi de çalışmamızda üzerinde durduğumuz bir konudur. Bu kapsamda Türkiye'nin aspir yetiştiriciliği, potansiyeli ve yapılması gerekenler bir bütün halinde ele alınmaya çalışılmıştır.

Turkiye is highly dependent on foreign oil as an industrial product and as oleaginous seed. By means of its geographical conditions Turkiye is a sufficient land where a lot of oleaginous seed and the seeds which are efficient for gaining oil from and the rendement obtained is above the world ava- rage value. On the other hand, an essential problems in this matter are that the oil production has a low ratio comparing the increasing of the population and the oil consumption per person in means of health nutrition. In this investment safflower which has reached its pike production value during of the republic history in 2014 is examined in terms of agriculture. The botanical, economical fea- tures, geographical distribution and growth conditions are analysed. For this reason the place of production has been examined and interviews were conducted with manufacturers in main produ- cer of safflower Konya, Ankara, Yozgat and Kirikkale province. It is only emphasized in our study that safflower has become a highly demanded product for biodiesel production in terms of an energy plant during recent years. In this scope combination of the issues of safflower farming, po- tential of it and works ought to be done are tried to be submitted.
Safflower (Carthamus tinctorius L.): An industrial plant with increasing strategical importance
Keywords: Coğrafya