Hadislere göre öfke kavramı ve öfke kontrolü - Cihan, Betül (My University, 2019)
Öfke duygusu, tüm insanlarda bulunan tabii bir duygudur. Fakat kontrol altına alınıpbireyin bünyesinde var ediliş gayesi üzere kullanılamadığında hem bireyin kendisinehem de muhatabına zarar vermekte, bireysel ve toplumsal açıdan birçok olumsuzsonuç doğurmaktadır. Bu bağlamda hayatın her alanını kapsayıcı bir örnekliğe sahipolan ve Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’a ve ahiret gününe iman eden insanlar için en güzelörnek olduğu beyan edilen Allah Resûlü’nün öfkeyi denetim altına almada ortayakoyduğu tavır ve bu husustaki tavsiyeleri öfke ile baş edebilmede önem arzetmektedir.Bu çalışmada, öfke kontrolü hususunda Kur’ân-ı Kerîm’in inşa ettiği teorik zeminincelenmiş, akabinde Allah Resûlü’nün hayatında bu teorinin nasıl pratiğeaktarıldığına yer verilmiştir. Allah Resûlü bir beşer olması itibariyle diğer insanlargibi bazen öfkelenmiş fakat Kur’ân-ı Kerîm’in talimatına uygun olarak her zamansabırlı bir tavır ortaya koymuştur. Hz. Peygamber’in öfkesini, öfkenin bireye verilişgayesine uygun olarak sadece hak ve hakikate muhalif tavır ve davranışlar karşısındakullandığı görülmektedir. Aynı zamanda insanlara da öfke duygusunun mahiyeti venetice verdiği zararları izah ederek öfkeden sakınma hususunda muhataplarınınzihnindeki kavramlara yükledikleri anlamlara ilişkin bir güncellemede bulunmuş veonlarda bir bilinç inşa etmiştir. Böylelikle öfkeyi psikolojik açıdan tedavi etmiş, bunaek olarak biyolojik etkilerini azaltarak öfke ile başa çıkma hususunda da farklıtavsiyelerde bulunmuştur. Bu çalışma, Resûlullah’ın uygulama ve önerilerini merkezealarak ve aynı zamanda ayetlerden ve ahlakî metinlerden istifade ederek, bireyde öfkekontrolünü sağlamaya yönelik metotlar aktarmaktadır.

Anger is a natural feeling found in all people. However, when it is not controlled andcannot be used for the purpose of existence within the individual, it harms both theindividual and his / her interlocutor and has many negative consequences bothindividually and socially. In this context, it is the attitude of the Messenger of Allahwhich is declared to be the best example for people who believe in Allah and the Day ofJudgment in the Qur'an. The recommendations are important in dealing with anger. Inthis study, the theoretical basis of the Koran was examined in relation to anger control.Then, in the life of the Messenger of Allah, how this theory was put into practice isgiven. Since the Messenger of Allah is a human being, he is sometimes angry, like otherpeople, but has always had a patient attitude in accordance with the instructions of theKoran. Hz. It is seen that the anger of the Prophet used the anger against the individualfor the purpose of giving to the individual and against the opposing attitudes andbehaviors. At the same time, he made an update on the meanings that people attach tothe concepts in their minds about the anger feeling and the harm that caused them toexplain the nature of anger and the consequent damages and built a consciousness inthem. In this way, he treated the anger psychologically, in addition he also madedifferent recommendations for dealing with anger by reducing his biological effects.This study provides methods to provide anger control in the individual by taking theimplementation and recommendations of the Messenger of Allah and takingadvantage of the verses and moral texts.
Keywords: Anger Managament; gazap; Hadis; hadislerde öfke kontrolü Anger; Hadith; Islam; İslamiyet; Öfke; Wrath