Sürdürülebilir ürün, sürdürülebilir üretim ve arçelik örneği - ERGEN KELEŞ, FATMA HİLAL (My University, 2022)
Sürdürülebilirlik hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Firmalar da bu kapsamda çeşitli kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerin paydaşlar üzerindeki etkileri ise hem yazında hem uygulamada ilgi uyandırmaktadır. Buna karşın KSS haberleri ile ilgili çok kısıtlı sayıda çalışma bulunması ve bunların hiçbirinin ürün ve üretim süreç haberlerini kapsamaması bu çalışmanın amacını belirlemiştir. Çalışmada Türkiye’nin en güçlü markalarından olan Arçelik’in sürdürülebilir ürün ve üretim haberlerinin tespit edilip bunların firma değeri üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Dünya Gazetesinde tüm zamanları kapsayan bir haber taraması yapılmış ve ulaşılan 23 haberin etkisi olay çalışması yöntemi ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre olumsuz haberin olumsuz bir tepkiye neden olduğu, olumlu haberlerin özellik bakımından ilk olması durumunda olumlu bir etki yaratabildiği, takip eden benzer olayların bir etkiye sebep olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte sadece iki olumlu haber için olumsuz tepki gözlemlenmiştir. Bütün KSS haberleri öncesinde medyada yer alan diğer tüm haberler incelendiğinde sadece ilgili iki KSS haberi öncesinde kar düşüş haberlerine rastlanmış olup olumsuz etki bununla açıklanabilir.

Sustainability is more important than ever. In this context, companies carry out various corporate social responsibility (CSR) activities. The effects of these activities on stakeholders arouse interest both in the literature and in practice. However, the limited number of studies on CSR news and the fact that none of them cover product and production process news determined the purpose of this study. The study aims to determine the sustainable product and production news of Arçelik, one of the strongest brands in Turkey, and to investigate their effects on its firm value. In this context, scanning all Arçelik news in the Dünya Newspaper without a time limit yielded a hand-collected sample of 23 news articles. The impacts of these news were tested via event study methodology. According to the results, negative news induces a negative reaction as expected. Positive news may have a positive effect when featuring the first-time event while does not cause an effect on subsequent similar events. Additionally, canvassing other corporate news around CSR news dates reveals two unfavorable earning announcements which also explains the negative response to two positive news.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Pazarlama; Social Sciences and Humanities; Management; Marketing; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Sustainable Product; Sustainable Production; Corporate Social Responsibility; Event Study Methodology; Arçelik; Sürdürülebilir Ürün; Sürdürülebilir Üretim; Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Olay Çalışması Yöntemi