Öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik proje temelli çevirim içi öğrenme ortamında çevik yaklaşım kullanımı - KARACA, FERİDE (My University, 2022)
İçinde bulunduğumuz zamanda hızla gelişen teknoloji hayatın her evresini etkilemekte ve mecburi değişimleri beraberinde getirmektedir. Hayatın her alanını etkileyen değişikliklerin eğitim alanını etkilemesi kaçınılmazdır. Değişiklikler, bireylerin iş ve sosyal hayatta kendilerine bir yer edinebilmeleri, temel konulara bir anlayış geliştirebilmeleri ve karşılaştıkları zorlukları aşabilmeleri için 21. yüzyıla uygun bir eğitim almaları gerekliliğini beraberinde getirmektedir. 21. yüzyıl eğitiminin, yeni öğrenme yöntemlerine ihtiyaç yarattığı, yeni uygulamaları desteklediği ve yeni araçlar, ortamlar ve kılavuzlar sağladığı görülmektedir. Bu eğitimin gerekliliklerinin proje temelli bir ortamda sağlanabileceği düşünüldüğünde, günümüz iş hayatında çevik (agile) yaklaşımın proje çalışmalarında öne çıktığı ve bu çalışmalara yatkın çalışanlara ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Temel olarak detaylı proje planlaması, sürekli etkileşim, kolektif bilgi paylaşımı ve yenilikçi çözümler üretmenin önemli olduğu 21. yüzyıl becerilerini destekleyici çevik yaklaşımın öğretmen adayları tarafından tecrübe edilmesinin iş hayatının ihtiyaçlarına cevap verebilecek bireyler yetiştirme noktasında yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda, çevrim içi olarak yürütülen proje temelli öğrenme ortamında öğretmen adaylarının kullandıkları çevik yaklaşımın 21. yüzyıl becerilerini geliştirme süreci üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Karma yöntem durum çalışması olarak desenlenen bu çalışmaya 41 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 4. sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışmanın verileri, 21. yüzyıl becerileri özyeterlik algısı ölçeği, öz ve akran değerlendirme formu, ara-final yansıtmaları, yarı yapılandırılmış odak grup görüşme formu ve proje grubu değerlendirme formu ile toplanmıştır. “Eğitsel Yazılımların Seçimi ve Değerlendirilmesi” dersi kapsamında oluşturulan 11 proje grubundan güncel bir 21. yüzyıl problemi belirlemeleri ve bu probleme yönelik eğitim amaçlı bir web sitesi geliştirmeleri istenmiştir. 14 haftalık uygulama süreci, Ginevri ve Trilling’in (2017) “21. Yüzyıl Öğrenme Projesi Yönetimi” ve Torrence’in (2019) öğretim tasarımcısına yönelik “Çevik Yaklaşım” çalışmalarından ders ortamına uygun değişiklikler yapılarak kurgulanmıştır. Her proje grubunun toplantı ve çalışmaları, ders saatinde bir sanal sınıf platformunun ara odalar özelliği kullanılarak gerçekleştirilmiş ve araştırmacılar proje sponsoru rolüyle odalardaki çalışmalara katılmıştır. Tanımlama, planlama, yürütme/izleme ve gözden geçirme aşamalarından oluşan uygulama, temel olarak başlangıç toplantıları, kontrol toplantıları, ara raporlar, kullanıcı testleri ve proje sunumları ile yürütülmüştür. Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgularla öğretmen adaylarının çevik yaklaşım kullandıkları ortamla ilgili deneyimlerinin ve 21. yüzyıl becerilerinin gelişimlerinin ortaya koyulması hedeflenmektedir. İş hayatının ihtiyaçlarına cevap verme noktasında yardımcı olacağı düşünüldüğünden öğretmen eğitiminde eğitim fakültelerine yeni bir uygulama önerisi bulunulması açısından önemsenmektedir. 21. Yüzyıl becerilerini geliştirmede hem öğretmen adaylarına hem de öğretmenlere verilmesi gereken örnek bir uygulama olarak eğitimcilere ve araştırmacılara rehberlik edecektir.
Keywords: 21.yüzyıl becerileri; çevik yaklaşım; proje temelli öğrenme; çevrim içi öğrenme