Okul çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığı ve ağız florasındaki lactobacıllus türleri üzerine etkilerinin incelenmesi - Karğın, Dicle (My University, 2018)
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARININ AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE AĞIZ FLORASINDAKİ LACTOBACILLUS TÜRLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışma okul çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığı ve ağız florasındaki lactobacillus türleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti kliniğine başvuran 6-14 yaş aralığındaki 112 çocuk ve ailelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak değerlendirme anketi uygulanmış ve katılımcıların 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmıştır Antropometrik ölçümleri alınan katılımcılardan tükürük örnekleri toplanmıştır. Çalışmaya katılan çocukların ağız diş muayeneleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların %44,6’sı erkek, %55,4’ü kızdır. Çocukların %56,3 normal BKİ’ye sahip iken %36,6’sının şişman-obez, %7,1’inin ise zayıftır. Çocukların diyet kaliteleri Sağlıklı beslenme İndeksi’ne göre değerlendirildiğinde %89,3’ünün “zayıf diyet”, %10,7’sinin ise “orta düzey diyet” olduğu bulunmuştur. Çocukların %11,6’sının diş fırçalama alışkanlığının olamadığı belirlenmiştir. Çalışmaya katılan çocukların %85,7’sinin en az bir diş çürüğü, %88,4’ünün en az bir diş dolgusu ve %6,3’ünün en az bir diş kaybı olduğu saptanmıştır. Çocukların DMFT indeksi ortanca değeri 6,0 olup kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). DMFS indeksi ile çocukların ana öğün sayısı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Atıştırmalık olarak meyve tüketen çocukların DMFS indeksi ortalamaları meyve tüketmeyenlere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çocukların BKİ’leri ile çürük sayısı arasında negatif yönlü zayıf (p<0,001) ve DMFS indeksi arasında negatif yönlü çok zayıf korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Tükürük örneği alınan çocukların %5’inde laktobasil varlığı gözlenmiş olup tükürük örneklerinde laktobasil bulanan çocukların çürük diş sayıları laktobasil bulunmayan çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sonuçlar: Çocuklarda aşırı kilo alımı ile BKİ artışına sebep olan sağlıksız atıştırmalıklar, yüksek kalorili yiyecek tüketimleri sınırlandırılmalı ve çocuklar sağlıklı beslenme alışkanlıklarına teşvik edilmelidir. Anahtar Sözcükler: Okul çağı çocuklar, ağız sağlığı, Sağlıklı Beslenme İndeksi, lactobacillus 2 Name and Surname: Dicle KARĞIN Supervisor: Assist. Prof. Dr. B. Irem OMURTAG KORKMAZ Department: Department of Nutrition and Dietetics INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF NUTRITIONAL HABITS ON ORAL HEALTH AND LACTOBACILLUS SPECIES IN ORAL FLORA IN SCHOOL AGED CHILDREN

Objective: This study was planned with the aim of investigation of the effects of nutritional habits on oral health and lactobacillus species in oral flora in school aged children. Study design/ methodology: This study was carried out with the participation of 112 children aged 6-14 and their parents who applied to the Pedodontics Clinic Dental Faculty of Marmara University. An evaluation questionnaire was used as a data collection tool and 24-hour recall food consumption records of participants were collected. Saliva samples were collected from participants who had anthropometric measurements. Dental examinations were performed with children participated in the study. Findings: 44,6% of the children were male and 5,4% were female. While 56,3% of the children had normal BMI, 36.6% were overweight-obese and 7.1% were weak. When children's dietary qualities were evaluated according to the Healthy Eating Index, it was found that 89,3% were poor diet and 10,7% were moderate diet. It was determined that 11,6% of the children could not have a toothbrushing habit. It was determined that 85,7% of the children participating in the study had at least one decay, 88,4% had at least one filled and 6,3% had at least one missing teeth. Median of the DMFT index were 6,0 and there was no significant difference between boys and girls (p>0,05). There was a positive correlation between the DMFS index and the number of main meals in children (p<0,05). Average of DMFS index of children who consumed fruit as a snack was higher than children who do not consume fruit (p<0,05). There was a negatively weak correlation between the BMI of children and the number of caries (p<0,001) and DMFS index (p<0,05). Lactobacillus was detected in 5% of children receiving saliva, and the number of decay in children who were lactobacilli was higher in saliva samples than in children without lactobacilli (p<0,05). Results: Unhealthy snacks that cause excessive weight gain and increased BMI in children should be restricted to high calorie food consumption and children should be encouraged to have healthy eating habits. School aged children, oral health, Healthy Eating Index, lactobacillus
Keywords: ağız sağlığı; Ağız-diş sağlığı; Beslenme; Beslenme alışkanlığı; Çocuklar; Healthy Eating Index; lactobacillus; lactobacillus School aged children; Okul çağı çocuklar; Okul çağındaki çocuklar; oral health; Sağlığa etkisi; Sağlıklı Beslenme İndeksi; Türkiye