Kahkaha terapisinin hemşirelik öğrencilerinin genel sağlık durumu, uyku kalitesi ve stres düzeyine etkisi - Üner, Elif (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kahkaha terapisinin hemşirelik öğrencilerinin genel sağlık durumu, uyku kalitesi ve stres düzeyine etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, randomize kontrollü deneysel bir tasarıma sahiptir. İstanbul bir Üniversitesinin Hemşirelik Bölümünde 1.ve 2. sınıf öğrencileri ile Şubat 2021- Mayıs 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Randomizasyon yöntemi olarak; önce cinsiyete göre tabakalı randomizasyon, ardından blok randomizasyon yapılmıştır. Pandemi süreci sebebiyle onlıne olarak yürütülmesi planlanan çalışma, deney grubu n=35 kontrol grubu n=35 olacak şekilde tamamlanmıştır. Deney grubuna uygun olan saatler göz önünde bulundurularak 8 seans ortalama 45 dk kahkaha terapisi uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Tanıtıcı Bilgi Formu, Genel Sağlık Anketi-28, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ve Algılanan Stres Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada her iki grup içinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler gibi tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda; Mann Whitney U Testi, grup içi karşılaştırmalarda; Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Grupların kategorik verilerini karşılaştırmak için ise ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubu arasında Algılanan Stres Ölçeği, Genel Sağlık Anketi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p>0.05) son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0.001). Kahkaha terapisi algılanan stres, genel sağlık durumu ve uyku kalitesinin iyileştirilmesi üzerine büyük düzeyde etkili olmuştur (r≅0.50). Sonuç: Kahkaha terapisi; genel sağlık durumu, uyku kalitesi ve stress semptomlarını düzenlemek amacıyla üniversite öğrencilerine okul sağlığı hemşireleri tarafından uygulanabilecek yöntemlerden biridir.

Objective: The aim of this study is to determine the effect of laughter therapy on the general health status, sleep quality and stress level of nursing students. Materials and Methods: The study has a randomized controlled experimental design. It was held between February 2021 and May 2021 with 1st and 2nd year students in the Nursing Department of a University in Istanbul. As a randomization method; stratified randomization according to gender first, followed by block randomization. The study, which was planned to be carried out online due to the pandemic process, was completed with the experimental group n=35 and the control group n=35. Considering the hours suitable for the experimental group, 8 sessions of laughter therapy were applied for an average of 45 minutes. As a data collection tool in the study; Introductory Information Form, General Health Questionnaire-28, Pittsburg Sleep Quality Index and Perceived Stress Scale were used. In the study, descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum values were included in both groups. In comparisons between groups; Mann Whitney U Test, in group comparisons; Wilcoxon Signed Rank Test was used. The chi-square test was used to compare the categorical data of the groups. Results: While there was no statistically significant difference between the Perceived Stress Scale, General Health Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index pretest scores between the experimental and control groups (p>0.05), there was a statistically significant difference between the posttest scores (p<0.001). Laughter therapy was highly effective on improving perceived stress, general health, and sleep quality (r≅0.50). Conclusion: Laughter therapy; It is one of the methods that can be applied by school health nurses to university students in order to regulate general health status, sleep quality and stress symptoms.
The effect of laughter therapy on the general health status, sleep quality, and stress level of nursing students
Keywords: Genel Sağlık; Halk sağlığı; Hemşirelik; Hemşirelik Öğrencileri; Kahkaha Terapisi; Laughter Therapy; Nursing; Nursing Students; Public health; Sleep Quality; Stres; Stress; Uyku Kalitesi General Health