Belleğin sanat eğitimine etkisi - Çifcibaşı, Merve (My University, 2023)
Günümüz toplumunda hafıza zayıflığı, insan problemleri, özü arama ve kendine yabancılaşma gibi durumlar ortaya çıkmıştır. İnsan tarihsel yapısını unutarak hayatın hızında kaybolmalar yaşamaktadır. Durup düşünebileceği, sorular sorabileceği alanlara ihtiyaç duyar. İnsanın bu durumunun temelinde eğitim de vardır. Eğitimin gelir geçer durumu, süreksiz bir eğitimle tarihsel yapı kaybolmaktadır. Geçmişi unutan sadece ‘an’da yaşayan bir insan yapısı meydana gelmiştir. Çağın ihtiyaçları doğrultusunda araştıran, sorgulayan, geçmişin başarılarını yok saymayan bireyler hafıza alanlarına ihtiyaç duyar. Geçmişiyle yüzleşen, zamanın boyutlarındaki bağı güçlendirmek için belgelik ve bellek gibi kavramlar karşımıza çıkmaktadır. Araştırmanın amacı sanat eğitiminde kıyas alanlarını arttıracak, kendi belgeliklerini oluşturularak, gelecek kuşaklara deneyimlerini aktaracak bilinci oluşturmaktır. Burada bahsedilen belgelik sabit bir arşiv düşünce değil, sürekli ulaşılabilir canlı bir yapı oluşturmadır. Belgelik kavramının sanat eğitiminde ki etkileri; Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı resim-iş öğretmenliği, r8 numaralı atölyede ki mezun ve öğrencilerle yürütülmüştür. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler doküman inceleme ve kodlama yöntemi ile incelenmiştir. Görüşme genelinde ki genel tutum; belgeliğin eğitimde etkisinin, eğitimi dinamik bir yapıya, çok sesliliğe, deneyim alanının zenginlik oluşturduğu belirtilmiştir. Bellek ve belgelik gibi kavramların süreçleri anlamlandırdığı, kuşaktan kuşağa oluş halinde olan bir eğitim sisteminin içinde yer alması gerektiği yönündedir. Geçmişin başarıları kadar başarısızlıklarında çağa etki edeceği ama başarısızlıklarında gelecek kuşaklara deneyim olarak yön vereceği belirlenmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde, belgeliğin, bellek ve hafızanın insanın tarihsel yapısını hatırlattığı ve bilinç oluşturduğuna, insanın varoluş çabasına yön verdiğini gösteren görüşmelerle, eğitime dahil edilmesi gereken kavramlar olduğu önerilmiştir. Eğitimi çok yönlü hale getiren belgelikle, eğitimin hafızasını oluşturmada ilerici bir yapı olmada örnek teşkil edeceği önerilmektedir.

In today's society, situations such as memory weakness, human problems, self-seeking and self-alienation have emerged. Man has forgotten his historical structure, he is experiencing disappearances in the speed of life. He needs spaces where he can stop and think and ask questions. Education is the basis of this state of human being. The pass-through status of education has made us forget the historical structure. There is a human structure that forgets the past and lives only in the present. It is necessary to raise individuals who research, question and do not ignore the successes of the past in line with the needs of the age. We come across concepts such as documentary, memory and memory to strengthen the bond in the dimensions of time, which confronts its past. The aim of the research is to create awareness that will increase the fields of comparison in art education, create their own documents and transfer their experiences to future generations. The document mentioned here is not a fixed archive idea, but a constantly accessible living structure. The effects of the concept of documentation in art education; Marmara University Institute of Educational Sciences, Fine Arts Education department, art teaching, was carried out with the graduates and students in the training workshop number r8. In the research, scanning model, one of the qualitative research methods, was used. Interview technique was used as data collection tool. The data obtained were made by the document analysis method. General attitude throughout the interview; It has been stated that the effect of the documentation in education creates a dynamic structure, polyphony, and richness of the field of experience. It is in the direction that concepts such as memory, documentation and memory make sense of processes and that they should be included in an education system that is in the process of being formed from generation to generation. It has been determined that the failures of the past will affect the age as much as their successes, but their failures will guide future generations as experience. When the results of the research are examined, it has been suggested that documentary, memory and memory are concepts that should be included in education, with interviews showing that memory and memory remind the historical structure of human beings, create consciousness, and direct the human effort for existence. It is suggested that with the documentation that makes education versatile, it can set an example for being a progressive structure in creating the memory of education.
Keywords: art; Art and society; art education; belgelik (arşivleme); bellek; Bellek, Sanatta; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; hafıza; historicity; memory; Memory in art; sanat; sanat eğitimi; Sanat ve toplum; tarihsellik documentation (archiving)