Sertleştirilmiş dökme demirlerin aşınma özellikleri - Münker, Fırat (My University, 2010)
SERTLEŞTİRİLMİŞ DÖKME DEMİRLERİN AŞINMA ÖZELLİKLERİ Dökme demirler, üstün mekanik özellikleri, çok çeşitli alaşımlama yapabilmesi, karmaşık şekilli parçaların kolay ve düşük fiyatlarla üretilebilmesi nedeniyle endüstride geniş bir kullanım alanına sahiptir. Mühendislik malzemeleri içerisinde lamel grafitli dökme demirin özel bir yeri vardır. Lamel grafitli dökme demirler, bileşimindeki karbonun çoğunu serbest grafit lamelleri halinde içeren dökme demir tipidir. Yaklaşık %2,50'den %4,0'a kadar çıkan erimiş karbon nedeniyle lamel grafitli dökme demirler, demir esaslı metaller arasında en düşük döküm ısısına ve en az büzülmeye sahiptir. Lamel grafitli dökme demir özellikleri büyük oranda katılaşma sırasında oluşan grafit lamel tipine bağlıdır. Grafit lamel tipi ise kimyasal bileşim, soğuma hızı, kesit kalınlığı, aşılama hızı gibi faktörlerden etkilenmiştir. Bu çalışmada; farklı süre ve sıcaklıklarda ısıtılan lamel grafitli dökme demirlerin metal-metal aşınma davranışları incelenmiştir. Oda sıcaklığında yapılan aşınma deneyinde AISI D2 çeliği üzerinde, 30 N yük uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Daha sonra aşınma yüzeyleri incelenmiştir ve aşınma miktarları tespit edilmiştir. Elde edilen tüm veriler literatürle karşılaştırılmış ve irdelenmiştir.

WEAR PROPERTIES OF HARDENED CAST IRONS Cast irons have good mechanical and various alloying properties. Have complex shapes pieces can be manufactured easily. So they are low prices, cast irons widely used in industry. Lamellar cast irons have a special place in engineering materials. Lamellar graphite cast irons are cast iron type that most of the carbon in it is composition is in the form of free graphite lamels. Lamellar graphite cast irons have the lowest casting temperature and minimum shrinkage among the ferrous metals because of to the carbon content from approximately 2,80% to 4,0% in their compositions. Properties of lamellar grafite cast irons mainly depend on type of graphite occuring during solidification. The type of the graphite lamels is affected by the factors such as chemical composition, cooling rate and section thickness In this study, metal-metal wear behaviour of lamellar graphite cast iron that has been warmed up by different times and temperatures was investigated. Metal-metal wear tests were performed at ambient temperatures against a AISI D2 steel disk without lubricant and application under 30 N load. The wear surfaces of specimens were investigated and their wear amount were determined. All results were compared and discussed with similar research in literature.
Keywords: Metal Eğitimi