Kadın öykü yazarlarında aile (1990-2000) - Bulut, Hatice Şeyma (My University, 2019)
Bu çalışmada kadın yazarlarımızın 1990-2000 yılları arasında yayımlanan öykü kitaplarında aile temasını ele alış biçimleri incelenmiştir. Kadın bakış açısıyla yazılan öykülerde aile meselesinin kadın merkezli ele alındığı görülmüştür. Tezin ana konuları ailenin toplum ile ilişkisi ve aile bireyleri arasındaki ilişkilerdir. Hiçbir edebî metin yazıldığı dönemden ayrı ele alınamaz. Küreselleşme, modernleşme ve sanayileşme sonucunda dünyada toplum yapısının değişmesi ile aile yapısında değişimler yaşanmıştır. Bu değişimlere rağmen Türkiye’de hâkim olan geleneksel aile yapısında köklü değişimler yaşanmamıştır. Ele alınan öykülerdeki ailelerde ataerkil yapının egemen olduğu görülmüştür. Öykülerde aile içinde erkek otoritesinin süregeldiğine ve kadının ikinci plana atıldığına rastlanmıştır.Aile içinde yaşanan sıkıntılardan en fazla kadınların ve çocukların etkilendiği görülmüştür. Kadınların kocalarıyla, çocukların ebeveynleriyle olan ilişkilerinin anlatıldığı öykülerde kadınlar ve çocuklar mutsuzlardır. Değişen zaman ve mekân karşısında aile ve toplumun kadına biçtiği rol modernleşse de geleneksel aile tipinin egemen olduğu öykülerde kadın rolünde hiçbir değişikliğin olmadığı görülmüştür. Ataerkil toplumun belirlediği kadın rolünde kadınlarımız erkekler karşısında söz hakkına sahip değillerdir. Kadın yazarlarımız hakları elinden alınan, erkek otoritesi altında ezilen kadınlarımızın yaşamlarını eleştirel ve çarpıcı bir dille öykülerinde işlemişlerdir.Aile ortamı çocuğun kişiliğinin ve hayata bakış açısının şekillendiği yerdir. Öykülerdeki çocukların aile ortamında mutlu olmadığına rastlanmıştır. Öykülerde genellikle kız çocuklarının ebeveynleri tarafından erkek çocukları karşısında değersizleştirildiği ve hakları ile özgürlüklerinin kısıtlandığı görülmüştür.İncelenen öykülerde kadın yazarlarımızın aile konularını ele alışlarında kadından yana bir tavır takındıkları görülmüştür. Aile teması içinde incelenen meselelerde kadın sorunlarına kadın hassasiyeti ile yaklaşan yazarlar, Türk ailesinde ezilen kadınların sesi olmaya çalışmışlardır.

In this study, it’s investigated how women authors contextualise “family theme” in their published story books between 1990-2000. It’s seen that family issue is centered on woman in the written stories with woman’s point of view. The main topics of the thesis are the relationship between the family and the society and the relations between the family members.None of the literary texts can be elaborated on separately from the period in which it’s written. As a result of globalization, modernization and industrialization, family structure has had changes with the change in the social structure in the world. Although these changes, the traditional family structure in Turkey has not have drastic changes. It’s seen that the patriarchal structure is dominant in the families which in the stories examined stories. In the stories, it’s found that the male authority in the family is continuing and the woman is taken to the second plan.It’s seen that women and children are affected the most by the problems experienced in the family. Women and children are unhappy in the stories of women's relationship with their husbands and children's relationship with parents.Although the role of woman in family and society has changed in modernization in the face of changing time and place, it’s seen that there is no change in the role of women in the stories of traditional family type. In the woman's role in patriarchal society, our women do not have the right to speak against men. In their stories, our women authors censoriously mention that the lives of the women who have no rights and oppressed under the authority of men.Family is where the child's personality and life perspective are shaped. The children in the stories are not happy in the family environment. In the stories, it’s observed that girls are devalued by their parents comparing boys, and girls’ rights and freedoms are restricted.In the stories that examined, it’s seen that our women authors take a stand for women in handling family issues. The authors approaching women's issues with women's sensitivity in the issues examined within the theme of family have tried to be the voice of the oppressed women in the Turkish family.
Keywords: aile; family; kadın; öykü; Öyküler; Short stories; story; Turkish literature; Türk edebiyatı; woman