Astların yöneticisini lider olarak kabul etmesinin lider üye etkisi yoluyla örgütsel sessizliğe etkisi - Bayraktar, Ayşegül N. (My University, 2014)
Soyadı: Ayşegül Nuriye Bayraktar letme netim ve Organizasyon Prof. Dr. İnci Erdem Artan Tez Türü ve Tarihi: Doktora-2014 Astın Lider Algısı, Lider Bütünlüğü, Güven, Yöneticiye Duyulan Güven, Lider-Üye etkileşimi, Örgütsel Sessizlik

ASTLARIN YÖNETİCİSİNİ LİDER OLARAK KABUL ETMESİNİN LİDER ÜYE ETKİSİ YOLUYLA ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞE ETKİSİ Günümüzde fark yaratmak adına tüm çalışanların yaratıcı fikirlerini temin etmeye çalışan örgütlerin, örgütsel sessizliğe neden olan faktörleri bilmesi ve bu nedenleri ortadan kaldıracak yapıları sağlaması önemlidir. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmada astın yöneticisini lider olarak kabul etmesinde önemli bir gösterge olan lider bütünlüğüne ilişki algı, yöneticiye duyulan güven, lider-üye arasındaki etkileşim düzeyi ve örgütsel sessizlik değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Özel sektörde çalışan 195 kişi ile gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde; Lider Bütünlüğüne İlişkin Algı ile Yöneticiye Duyulan Güven ve Lider-Üye Etkileşimi arasında pozitif, Örgütsel Sessizlik ile ise negatif bir ilişki; Yöneticiye Duyulan Güven ile Lider-Üye Etkileşimi arasında pozitif ve Örgütsel Sessizlik ile arasında negatif bir ilişki; Lider-Üye Etkileşimi ile Örgütsel Sessizlik arasında ise negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca değişkenlerin birbirini etkilediğini gösteren hipotezler kanıtlanmıştır. Lider bütünlüğüne ilişkin algı ile lider-üye etkileşim arasında güvenin moderatör etkisi tespit edilememiştir. Lider Bütünlüğüne ilişkin algı ile örgütsel sessizlik arasında lider-üye etkileşiminin aracılık etkisi tespit edilmiştir. Name and Surname: Ayşegül Nuriye Bayraktar Field: Business Administration Programme: Management and Organization Supervisor: Prof. Dr. İnci Erdem Artan Degree Awarded and Date: Phd-2014 Key words:Subordinate Leader Perception, Leadership Integrity, Trust, Trust in Manager, Leader-Member Exchange, Organizational Silence ABSTRACT At the present day, organizations which are trying to ensure the creative ideas of their workers for creating difference, have to undersatnd the factors which causes organizational silence and provide the structures that removes such causes. Within this scope, relations between organizational silence, trust in manager, leader-member exchange level and percetion of leader integrity which is an important indicator in accepting manager as leader are viewed in this research. With the 195 filled questionaire in private sector, we determined the relations as positive relation of perception of leadership integrity with trust in manager and leader-member exchange and negative relation with organizational silence. And also positive relation between trust in manager and leader-member exchange, negative relation between trust in manager and organizational silence. And a negative relation between leader-member exchange and organizational silence. And hypothesis which proves the interactions among variables. Only the moderator effect of trust in manager between perception of leader integrity and leader-member exchange is not proved. Mediator effect of leader-member exchange between perception of leadership integrity and organizational silence is deternined.
Keywords: Ast Üst İlişkisi; İşletme; Örgüt; Örgütsel Sessizlik; Yönetici; Yönetim ve Organizasyon