Türkiye belediyeciliğinin stratejik planlamasında mevzuat analizi olgusu : büyükşehir belediyeleri üzerinden karşılaştırmalı inceleme - Koç, Büşra (My University, 2024)
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 2019 yılında Belediyeler için Stratejik Plan Hazırlama Rehberi yayınlamıştır. Bu rehber belediyelere stratejik planlarını nasıl ve neye göre hazırlayacakları konusunda kılavuzluk etmektedir. Stratejik plan birçok bölüm ve aşamadan oluşmaktadır. Bu bölümlerden biri de mevzuat analizidir. Belediyeler için Stratejik Plan Hazırlama Rehberi, belediyelere mevzuat analizlerini hazırlama konusunda da yol göstermektedir. Mevzuat analizinde belediyelerin faaliyet ve hizmet alanlarını belirleyen mevzuat gözden geçirilerek yasal yükümlülük listesi oluşturulmaktadır. Belediyeler yasal yükümlülükleri yerine getirirken karşılaştıkları sorunları tespitler ve çözümlerini ihtiyaçlar başlıkları altında kamuoyuyla paylaşmaktadır. Hangi yasal yükümlülüğün ne gibi sebeplerle yerine getirilemediğini ortaya koyma bakımından mevzuat analizi önem teşkil etmektedir. Bu çalışma üç temel amaç ekseninde hazırlanmıştır. Birinci amaç belediyelerin mevzuat analizlerini rehbere uygun bir şekilde hazırlayıp hazırlamadıklarını incelemektir. İkinci amaç belediyelerin aynı yasal yükümlülükten kaynaklı sorun alanı/ tespitte bulunup bulunmadıklarını analiz etmektir. Üçüncü amaç ise, mevzuat analizlerini rehbere uygun bir şekil hazırlamayan belediyelerin nerede ve nasıl hata yaptıklarını tespit etmektir. Çalışma kapsamında otuz Büyükşehir Belediyesinin mevzuat analizi incelenmiştir. İnceleme neticesinde belediyelerin yarıdan fazlasının mevzuat analizini rehbere uygun hazırlamadığı, rehbere uygun hazırlayanlar arasında da ortak yasal yükümlülüklerden kaynaklı sorun alanlarının bulunduğu tespit edilmiştir. Tez çalışması nitel araştırma yönteminin dökümasyon taraması yöntemi ile elde edilen veriler ekseninde oluşturulmuştur.

Strategy and Budget published a Strategic Plan Preparation Guide for Municipalities in 2019. This guide provides guidance to municipalities on how and according to what they should prepare their strategic plans. The strategic plan consists of many sections and stages. One of these sections is the legislation analysis. The Strategic Plan Preparation Guide for Municipalities also guides municipalities in preparing their legislative analysis. In the legislative analysis, the legislation that determines the activities and service areas of municipalities is reviewed and a list of legal obligations is created. Municipalities share the problems they face in fulfilling their legal obligations with the public under the headings of determinations and solutions under the heading of needs. Legislation analysis is important in terms of revealing which legal obligations cannot be fulfilled and for what reasons. This study has been prepared on the axis of three main objectives. The first objective is to examine whether municipalities prepare their legislative analyses in accordance with the guide. The second objective is to analyze whether municipalities have identified a problem area/ identification arising from the same legal obligation. The third objective is to determine where and how the municipalities that did not prepare their legislative analysis in accordance with the guide made mistakes. Within the scope of the study, the legislative analysis of thirty Metropolitan Municipalities was examined. As a result of the examination, it was determined that more than half of the municipalities did not prepare the legislative analysis in accordance with the guide, and among those who prepared it in accordance with the guide, there were problem areas arising from common legal obligations. The thesis study is based on the data obtained through the qualitative research method of document scanning.
Problems in legislative analysis of municipalities : evaluation at the scale of metropolitan municipalities
Keywords: Belediye; legislation analysis; Local government; Mevzuat Analizi Municipality; strategic plan; Stratejik Plan; Turkey; Türkiye; Yerel yönetimler