Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin psikiyatri hemşiresinin rollerine ilişkin görüşleri - Ünsal, Gül; Karaca, Semra; Arnik, Meral; Öz, Yüksel Can; Aşık, Elif; Kızılkaya, Mehtap; Duran, Songül; Aydın, Selda; Türk, Duygu; Şıpkın, Sevinç (My University, 2014)
Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin psikiyatri hemşiresinin rollerine ilişkin görüşleri Amaç: Bu çalışma, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin psikiyatri hemşiresinin rollerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma, Ocak 2011 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş, çalışmayı kabul eden 195 hemşire örneklemi oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan 4 açık uçlu, toplam 27 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Çalışma verileri tanımlayıcı istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %80.4’ü kadındır ve yaş ortalaması 34.27±1.19’dur. Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşireler, klinikte yaptıkları temel girişimlerin, %76.8’inin psikofarmakolojik tedavi, %52.6’sının gözlem, %41.8’inin hastaların öz bakımını sağlamak olduğunu belirtmişler ve terapötik iletişim, atölye/uğraş terapisi ve bireysel/grup terapileri gibi girişimleri daha az yaptıklarını çoğunlukla evrak işleri ile uğraştıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç: Çalışma kapsamındaki hemşirelerin tamamına yakını (%96.4) rol ve sorumluluklarının net olmadığını, yasalarda da yer almadığını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Çalışma bulguları sonucunda psikiyatri hemşirelerinin rollerinin ve yetkilerinin net olarak tanımlanması gerektiği söylenebilir.
Keywords: Psikiyatri hemşiresi, roller, girişimler