A new multi-objective model for integrated supply chain scheduling problem in flexible job shop environment - Ceylan, Zeynep (My University, 2018)
Bu tezde, Tedarik Zinciri Çizelgeleme (TZÇ) problemi için yeni entegre çok amaçlı bir matematiksel model geliştirilmiştir. Üretim tesisi, depo ve nihai müşteriler içeren Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı (TZAT) için çok ürünlü, çok periyotlu ve çok kademeli bir yapı geliştirilmiştir. Üretim tesisinin ürünleri esnek atölye tipi çizelgeleme ortamında üreteceği varsayılmıştır. Ürünler, bir dizi operasyondan oluşmakta ve nihai ürünü tamamlamak için üretim tesisinde bulunan çok fonksiyonlu makineler setinde işlenmektedir. Nihai ürünler, müşterilerin taleplerini karşılamak üzere depolara teslim edilmektedir. Ayrıca, müşteri taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda, her dönem için bekleyen sipariş ortaya çıkmaktadır.Problem kısıtlı çok amaçlı Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama (KTDP) modeli olarak formüle edilmiştir. İlk amaç fonksiyonu, tüm periyotlardaki toplam tedarik zinciri maliyetlerini en aza indirmeyi ve ikinci amaç fonksiyonu ise tüm periyotlardaki yayılma alanlarının toplamını en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Önerilen KTDP modelinin performansını değerlendirmek için çeşitli boyutlarda rastgele test problemleri oluşturulmuştur. Farklı Çok Amaçlı Karar Verme Yöntemleri (ÇAKY) ve Pareto yöntemine dayanan bir meta-sezgisel yaklaşım olan baskılanamayan sıralamalı genetik algoritma-II (NSGA-II) yöntemi modeli çözmek için kullanılmıştır. Ayrıca, en iyi çözüm yöntemini belirlemek için Filtreleme/ Yer Değiştirme İdeal Çözüm yöntemi uygulanmıştır. Son olarak, önerilen yöntemin uygulanabilirliğini göstermek için bazı sayısal örnekler sunulmuştur.

In this thesis, a new integrated multi-objective mathematical model for Supply Chain Scheduling (SCS) problem was developed. Multi-product, multi-period and multi-echelon structure was developed for Supply Chain Network Design (SCND) including manufacturing facility, warehouses, and final customers. It was assumed the manufacturing facility produces the products in flexible job-shop scheduling (F-JSS) environment. Each product consists of a sequence of operation and processed on a set of multi-functional machines in manufacturing facility to complete final product. The finished products are delivered to the warehouses in order to meet the demands of the customers. Moreover, in case customers' demands are not fulfilled, the shortage in terms of backorder can occur in each period. The problem is formulated as a constrained multi-objective Mixed Integer Linear Programming (MILP) model. The first objective function aims to minimize the total supply chain costs and the second objective function aims to minimize the total makespan in all periods. Various sizes of test problems are randomly generated to evaluate the performance of the proposed MILP model. Different Multi-Objective Decision Making Methods (MODM) and the Non-dominated Sorting Genetic Algorithm-II (NSGA-II) method, which is a meta-heuristic approach based on Pareto method are used for solving the model. Furthermore, Filtering/ Displaced Ideal Solution (DIS) method is applied to determine the best solution method. Finally, some numerical examples are presented to illustrate the applicability of the proposed method.
Keywords: Çok Amaçlı Model; Endüstri mühendisliği; Esnek Atölye Tipi Çizelgeleme Multi-Objective Model; Flexible Job Shop Scheduling; Industrial engineering; Supply Chain; Tedarik Zinciri