İran üskü batikleri - Nourizadeh, Ali (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı; tarihsel süreç içerisinde dünya genelinde var olan batik uygulamalarının özetlenmesinin yanısıra batiğin İran – Üskü kentine girişini, uyarlanmasını ve uygulanmasını anlatmak aynı zamanda da yapılan araştırmalar ve analizler sonucunda Üsküde var olan batik çalışmalarının çeşitliği hakkında bilgi vermek ve unutulmaya yüz tutmuş bu eşsiz sanatın az da olsa farkındalığını yaratmaktır. 1972-73 yıllarında Ferangis YEGANEGİ ve Jila KHODAYAR gibi düayen tasarımcıların çabasıyla batik baskısının canlanması, bu metodun gelenekselci bir yöntem olma prensibi olma yüzünden ne yazık ki çağdaşlaşma ile çakışıp tekrar gerilemiş ve unutulmaya yüz tutmuştur, dolayısı ile bu çalışmada amaçlanan nokta bu yöntemin tekrar canlanmasına yardımcı olmaktadır. Araştırmada baştan sona konuyla ilgili olan görsel örneklerle tez hem zenginleştirilmiş hem de netleştirilmeye çalışılmıştır. Desenler üzerinde yapılan bütün çalışmalar, analizler, araştırmalar ve ÜSKÜ’de problemlerden dolayı gelinen son noktayı göz önünde bulundurarak hazırladığım bu çalışma Üskü-İranda batik baskısının problemlerini ve noksanlarını giderme ve çağdaşlaşmaya uyum sağlama yönünde sunulan bir çözüm önerisi ve duyarlılık göstergesidir.

The goal of this study is first, to summarize the batik practice (tie-dying) all around the world in history and also, its entrance to the city of Skopje, Iran; telling of the practice and applying of the technique; to inform about the various present batik practices found in Skopje, as a result of studies and analysis and create awareness about this unique art that is about to be forgotten. Although in 1972-73, the batik method was liven up thanks to the efforts of two doyen designers; Frangis YEGANEGİ and Jila KHODAYAR, that method being a traditional one crashed with the modernization and again regressed to be forgotten. Thus, what is being aimed by this study is to help liven up this method one more time. The thesis in the study has been tried to be both enriched and clarified by visual samples. All the studies on the patterns, analyses, researches and the subject that I prepared keeping in mind the point reached due to the problems in Skopje are sings of sensitivity and a will to solve the problems towards the problems of the batik issues in Skopje, Iran and adaptation to modernization.
Keywords: İran; Tekstil