Damon Q kapaklı braketlerin klinik etkinliğinin 22 slot konvansiyonel braketler ile karşılaştırılması - Yılmaz, Selçuk (My University, 2014)
Damon Q Kapaklı Braketlerin Klinik Etkinliğinin 22 slot Konvansiyonel Braketler ile Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, Damon Q kapaklı braketler ile konvansiyonel braketlerin tedavi etkilerini ve klinik etkinliğini lateral sefalometrik röntgen filmleri, ortodontik dijital modeller, dental volümetrik tomografi görüntüleme kullanarak karşılaştırmak ve toplam tedavi süresini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu 14, kontrol grubu 14 hastadan oluşmaktadır. Çalışma grubundaki hastalarda, pasif kapaklı “Damon Q” (Ormco Corporation Company, Glendora, Calif. USA) braketleri, kontrol grubundaki hastalarda ise konvansiyonel 22-inç slot “Mini-Sprint” (Forestadent, Pforzheim, GERMANY) straightwire roth sistem braketleri kullanılmıştır. Her iki grupta da Damon (Damon Ark Form, Ormco, USA) ark telleri kullanılmıştır. Hastaların ortodontik tedavileri tamamlanmıştır. Ortodontik kayıtlar her iki grup için, tedavi başlangıcında (T0), 0.014″ CuNiTi teller ile seviyeleme tamamlandıktan 20 hafta sonra (T1) ve 0.019x0.025″ çelik tellere geçildikten en az 2 ay sonra (T2) alınmıştır. Bulgular: Her iki grupta da, alt ve üst keser diş açıları ve dudak projeksiyonu artmıştır; artış gruplar arası kıyaslanabilir (p>0.05). İnterkanin, interpremolar ve intermolar uzunlukları kontrol grubunda, alt çene kanin bölgesi dışında, her iki grupta da artmıştır ve alt birinci premolar bölgesi dışında gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05). Bukkal alveolar kemik kalınlığı her iki gruptada azalmıştır ve bu azalma gruplarda benzerdir (p>0.05). Tedavi süresi açısından da gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05). Sonuçlar: Bulgular değerlendirildiğinde, her iki braket sisteminin de tedavi etkilerinin ve klinik etkinliğinin benzer olduğu söylenebilir. Anahtar Sözcükler: Bukkal Alveoler Kemik, Dental Volümetrik Tomografi, Dentoalveoler ekspansiyon, Kapaklı Braket, Ortodontik Dijital Model Comparison of Clinical Efficiency of Damon Q Self-ligating Brackets versus 22 slot Conventional Brackets. Supervisor: Prof. Dr. Sibel Biren Department: Orthodontics

Aim: The aim of this study is to compare the clinical efficiency of self-ligating brackets and conventionally ligated straight-wire brackets using lateral cephalograms orthodontic digital models, cone beam computed tomography (CBCT) and also to evaluate overall treatment time. Material and Method: Both study and control groups consisted of 14 patients. Damon Q brackets (Ormco Corporation Company, Glendora, Calif. USA) were applied to the patients in study group. Conventionally ligated 22-inch sloth Mini-Sprint (Forestadent, Pforzheim, GERMANY) straightwire roth system brackets were used for the patients in control group. Damon archwires (Damon arch shape, Ormco) are used in both groups. Both groups had their comprehensive orthodontic treatment completed. Records were taken initially at the start of the treatment (T0), 20 weeks after switching to 0.014″ copper NiTi wires (T1) and two months after switching to rectangular 0.019×0.025″ stainless-steel wires (T2) for both of the groups. Results: In both groups, upper and lower incisor inclinations and lip projections are increased and comparable between groups (p>0,05). Intercanine, interpremolar, intermolar lengths are increased in both groups except lower intercanine length in control group; and changes are similar between groups (p>0,05) except lower first premolar area. The decrease in buccal alveolar bone thickness and total treatment time are also comparable between groups (p>0,05). Conclusions: Treatment effects and clinical efficiency of both bracket systems can be said to be similar according to the results of this study. Arch Expansion, Buccal Alveolar Bone, Conbeam Computed Tomography, Orthodontic Digital Model, Self-ligating Bracket.
Keywords: Ortodonti