Ümraniye Kazım Karabekir mahallesinde ateş konusunda bilgi tutum ve inanışlar - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Ateş, toplumda sık karşılaşılan bir sorundur. İnsanlar ateşin zararlı etkilerine karşı korku duymuşlar ve ateşi hastalıkların ana bileşeni olarak görmüşlerdir. Bu araştırmanın amacı, insanların ateş hakkında bilgi, tutum ve inanışlarını belirlemektir. Araştırma Ümraniye, Kazım Karabekir mahallesinde yürütülmüştür. Veriler odak grup görüşmeleri yolu ile toplanmıştır. Toplam 6 grupta 40 kişi ile görüşülmüştür. Görüşmelerden sonra katılımcılara termometre kullanımı ve ateş konusunda bilgi verilmiştir. Katılımcıların çoğu yüksek ateşin düşürülmesi gerektiğine inanmaktadır. Yüksek ateşin zararlarını; havale, felç, menenjit olarak tanımlamışlar ve normal sayılan vücut sıcaklığını bilememişlerdir. Genellikle termometre kullanmadıklarını, ateşi dokunarak hissettiklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak katılımcıların çoğunun ateşi tehlikeli gördükleri buna rağmen ateşi düşürmek için kullandıkları uygulamaların yetersiz olduğu gözlemlenmiştir.

Fever is extremely common in population. People have been shown to have unrealistic fears of the harmful effects of fever and they generally see it as the main component of an illness. The objective of this study was to survey people about their kowledge, attitude and beliefs concerning fever. The study was conducted in Kazım Karabekir a district area of Ümraniye. The data were collected by focus group discussion in 6 goups and 40 people. An education was given to participants after discussion to teach the use of thermometer and patient care with high fever. Most of the participants feel the need for decreasing the temparature of people with high fever. They define the harms of high fever as febrile convulsion, stroke and menengitis. They dont know the range of normal body temparature. They generally don’t use termometers, measure the fever by touching with hand. Consequently, it has been observed that participants consider high fever is dangerous. However their applications related to high fever are insufficient.
Knowledge, attitudes and beliefs concering fever in Kazım Karabekir a district area of Umraniye
Keywords: Pediatri; Kadın Araştırmaları